U trendu

Dušek treba čistiti na par meseci: Uz ovaj trik će biti kao nov

Na dušeku svakodnevno provodite najmanje sedam osam sati. Za to vreme prašina, mrtve ćelije kože, znoj i ulje iz vašeg tela mogu se probiti i do njega, što dovodi do mogućih žutih mrlja i uništavanja dušeka.

Ako u poslednje vreme niste razmišljali o čišćenju dušeka, razmislite ponovo.

Kerolin Forte, direktorka Laboratorije za čišćenje, Instituta za dobro domaćinstvo, preporučuje da sprovodite ovu metodu čišćenja svakih nekoliko meseci kako biste održavali krevet svežim i bez prašine, mrlja i mirisa, piše Good Housekeeping.

Rešite se prašine

Najlakši način uklanjanja prašine je upotreba usisivača. Dobro je to uraditi svakih nekoliko meseci ili češće ako neko u porodici pati od alergija. Pređite preko celog dušeka s manjim nastavkom usisivača tako što ćete ga čvrsto pritisnuti u dušek kako biste izvukli prašinu ispod površine.

Upotrebite paru

Ako imate usisivač na paru za odevne predmete, pređite preko dušeka tako da držite mlaznicu što bliže tkanini. Prodiruća para ubiće grinje koje vrebaju blizu površine. Ponovo usisajte dušek kako biste ih uklonili. Ako nemate parnu stanicu, možete koristiti i paru iz vaše pegle.

Uklonite mrlje

Žute mrlje na dušeku verovatno su rezultat nakupljanja znoja i telesnog ulja. Iako je teško očistiti ceo dušek, možete pokušati da ga izbelite smesom jedne šoljice vodonik peroksida i jedne šoljice tople vode, plus 1/4 kašičice deterdženta za posuđe. Ulijte taj rastvor u bočicu s raspršivačem i poprskajte površinu madraca. Rasporedite ga u tkaninu mekom četkom ili peškirom i ostavite da odstoji oko 30 minuta. Ponovo poprskajte dušek čistom vodom da se ispere, dobro ga obrišite kako biste uklonili sve tragove sredstva za čišćenje i pustite da se potpuno osuši na vazduhu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.