U trendu

Efikasna zamena za kućnu hemiju koju svako od nas može sam da napravi, čisti sve od poda do plafona

Ma kako da su efikasna i ma koliko da divno mirišu, skoro sva sredstva na svojoj etiketi imaju neku vrstu upozorenja poput “držati podalje od dece”, “zapaljivo” ili onih sa kosturom koji sugerišu da sredstvo nepravilnom upotrebom može biti opasno po zdravlje.

Mnoga od tih sredstava od nas zahtevaju da tokom upotrebe lice i ruke zaštitimo rukavicama i maskom, jer isparenja mogu izazvati ozbiljne iritacije kože, očiju, grla i disajnih organa, a u slučaju gutanja posledice mogu biti i smrtonosne.

Takođe, sredstva za čišćenje prave se od hiljada štetnih hemikalija, koje neminovno završavaju u vodama, zemljištu i vazduhu, te dalje ugrožavaju čitave ekosisteme, a samim time i hranu koju jedemo.

S druge strane, ne treba zanemariti ni činjenicu da ambalaža od ovako “oštrih” hemikalija spada u takozvani “opasan otpad”, odnosno otpad kojim bi trebalo pažljivo rukovati i nikako ga ne bacati u kontejnere za komunalni otpad.

S jedne strane, to je zato što ostaci ovakvih sredstava mogu reagovati sa drugim materijama iz smeća i dovesti do stvaranja novih toksičnih jedinjenja, a s druge što sama plastična ambalaža od koje su napravljene boce i kutije već sama po sebi predstavlja dovoljnu opasnost za životnu sredinu.

S obzirom na to da u našoj zemlji upravljanje ovakvom vrstom otpada baš i nije najsjajnije regulisano – ne postoje jasno istaknuti kontejneri za odlaganje ambalaže od opasnog otpada, a i da postoje, ne bi mnogo vredeli zato što mali broj operatera ima kapacitete za separaciju i reciklažu ove vrste otpada – ne preostaje nam ništa drugo nego da se okrenemo prirodnijim i po životnu sredinu manje štetnim sredstvima za čišćenje.

Nažalost, zbog “zelenijeg” načina proizvodnje, kraćeg roka upotrebe i činjenice da se ovakvi deterdženti uglavnom pakuju u ekološki prihvatljivu ambalažu, to se odražava na njihovu cenu, što je mnogima veoma važna stvar u kućnom budžetu.

Ipak, ni to ne bi trebalo da predstavlja problem, jer postoje sasvim adekvatne i efikasne zamene za kućnu hemiju koju može svako od nas sam da napravi, i to u kućnoj radinosti.

Univerzalno sredstvo za čišćenje i dezinfekciju

Sastojci: 1 čaša alkoholnog ili jabukovog sirćeta, 1 čaša vode, izrendana kora jednog limuna, nekoliko stabljika svežeg ruzmarina

Priprema: Sve sastojke sipajte u teglu, dobro promućkajte i ostavite da odstoji nedelju dana na sobnoj temperaturi. Procedite i prespite u ekološki prihvatljivu bočicu sa nastavkom za sprej.

Upotreba: Ovo sredstvo pomoći će vam da uklonite svakodnevnu prljavštinu sa stolova, radnih i drugih površina, a njime možete skidati i fleke sa zidova ili ribati kante za smeće. Pre upotrebe promućkajte, naprskajte, prebrišite i to je to.

Upozorenje: Izbegavajte korišćenje na granitnim površinama i nerđajućem čeliku, kao i na svim površinama na kojima je proizvođač naglasio da ne bi trebalo da dođu u kontakt sa sirćetom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar