U trendu

Ekspertkinja tvrdi da se ovako odeća suši čak triput brže

Svima nam se barem jednom u životu dogodilo da, uprkos jasnim uputstvima proizvođača i uputstvima za korišćenje deterdženta, veš iz mašine ipak ne izađe mirisan i potpuno čist. Zašto?

Odgovore je u razgovoru za Newscorp dala Šanon Laš, ekspertkinja u kućnim poslovima kojoj se njeni sunarodnici Australijanci redovno obraćaju za savete. Iskusna Šanon tvrdi da popularno verovanje da više deterdženta znači čistiju odeću uopšte ne važi. Budući da je sapun proizvod na bazi masti, prevelika količina može ostaviti tragove, zbog čega će odeća, naprotiv, izgledati prljavije.

Laš savetuje da se u vezi s količinom deterdženta u pranju vodite za onom – manje je više. U mašinu za pranje veša koja se puni kroz otvor s prednje strane dovoljno je staviti tek osminu preporučene količine praška ili tečnog deterdženta. One koje se pune odozgo zahtevaju četvrtinu iste količine. Dodala je da ljudi često od opranih peškira dobijaju osip i iritaciju na koži. Razlog je višak sapuna koji se zalepi za tkaninu i sušenjem se zagreva. Zato peškiri iz sušilice izlaze meki i lepi, ali već dan kasnije poprimaju svoj klasičan, grub oblik.

Saveti za efikasnije pranje veša

1. U svako pranje dodajte dve kašike sode bikarbone i dve kašike alkoholnog sirćeta

2. Preskočite omekšivač za tkaninu – može dodati ulje u pranje

3. Upotrebite manje deterdženta nego što stoji na kutiji

Može li sirće pomoći da se odeća brže osuši?

Za najbolje rezultate u svako pranje treba dodati dve kašike sode bikarbone i dve kašike sirćeta. Ako ste ljubitelji omekšivača jer daje rublju lep miris, Laš u to ne veruje i kaže da jednostavno ne deluje. “Osnova je omekšivača ulje koje se lepi za odjeću u pranju. Radije stavite sirće u pregradu za omekšivač. Verujte mi da neće biti nikakvog mirisa na kraju”, poručila je ova ekspertkinja, a prenosi Jutarnji.

Šanon tvrdi da će se tako mokra odeća osušiti triput brže.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar