U trendu

Energetska kriza

Događaji u svetu i kod nas u poslednje vreme pokazali su nam koliko je neophodno razmišljati o alternativnim izvorima energije, kao i o načinima da prištedimo energiju bilo koje vrste.
Pravilno razmišljanje i planiranje trebalo bi da pored uštede energije donese i olakšanje za kućni budžet. O ovoj temi je već dosta pisano na raznim mestima, ali nije loše da se podsetimo šta sami možemo da uradimo tim povodom.

Pripremanje hrane

Kad god smo u prilici, trebalo bi da kuvamo hranu u poklopljenim posudama. Tako se skraćuje vreme pripreme a samim tim štedi i električna energija. Ne bi trebalo zaboraviti ni upotrebu odavno poznatog ekspres-lonca. Kada je rerna u pitanju, poželjno je da se ne otvara kako bi se proveravalo u kojoj je fazi pečenje; to se može videti i spolja – pod uslovom da vam je ispravna sijalica u njoj.

Odlaganje hrane u frižider

Pre ostavljanja u frižider bilo bi dobro da se hrana ohladi na sobnu temperaturu, a kuvana jela koja odlažete treba poklopiti ili stavljati u posude s poklopcima koji dobro zaptivaju; tako ćete sprečiti vetrenje i stvaranje naslaga leda na panelu za hlađenje, što će prilično skratiti vreme rada kompresora u frižideru. Takođe, poželjno je da se frižider što manje otvara.

Osvetljenje

Sijalice na kakve smo navikli troše veoma mali procenat ukupne energije za osvetljenje, dok ogroman procenat ode na stvaranje toplotne energije. Zamenom ovakvih, standardnih sijalica mini fluorescentnim sijalicama može se po sijaličnom grlu uštedeti i do 70% električne energije s istom količinom osvetljenja. Pri tom treba još spomenuti i to da su ove nove vrste sijalica trajnije od standardnih. Na tržištu je moguće pronaći razne vrste (od različitih proizvođača), a najbolje je uzeti proizvod proverenog proizvođača – jesu skuplje, ali su definitivno i pouzdanije. O tome da je osvetljenje neophodno samo u prostorijama u kojima neko boravi i radi ne treba posebno govoriti, ali, ipak, gasite svetla u prostorijama koje ne koristite jer ćete i tako nešto uštedeti.
Načini za uštedu su mnogobrojni, neki deluju prilično neozbiljno, ali kada bismo ih se pridržavali, sigurno bismo osetili efekat u vidu manjih računa za struju a i nekim uređajima u kući bismo produžili vek trajanja.
O tome kako još možete da prištedite energiju i novac čitaćete u narednom tekstu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar