U trendu

Evo kako da bezbedno koristite izbeljivač za odeću kod kuće: Jedan korak je ključan, savetuju stručnjaci

Izbeljivač je zastrašujući proizvod za pranje rublja. Dolazi s nejasnom pretnjom da bi mogao da vam uništi odeću, miriše na bazen i uopšteno deluje kao nešto što ne bi trebalo sipati u vodene tokove. Ali, to je izvrstan alat za održavanje bele odeće. Zoe Melik, predavač na predmetu Moda na Tehnološkom univerzitetu Kvinslend, uvek je s oprezom pristupala izbeljivaču.

„Čula sam mnogo horor priča o odevnim predmetima koji požute ili su uništeni. Uglavnom razgovaram sa zaposlenima na hemijskom čišćenju kojima verujem pre upotrebe bilo kojeg proizvoda za izbeljivanje kod kuće, jer oni imaju mnogo znanja o uklanjanju mrlja s različitih vrsta tkanina“, objasnila je Zoe, a prenosi The Guardian.

Budući da nisu svi materijali sigurni za izbeljivanje, prvi korak je proveriti oznaku za održavanje odeće. Simbol za izbeljivač je puni trougao: predmet koji je siguran za izbeljivanje imaće jedan trougao, a odevni predmet koji ne bi trebalo da se izbeljuje ​​im će trougao s krstićem. Oznaka za održavanje takođe će vam reći treba li se odevni predmet prati u mašini ili ručno te na kojoj temperaturi se predmet može bezbedno prati. Za najbolje rezultate koristite najvišu dostupnu temperaturu.

Ako pokušate da izbelite životinjska vlakna poput vune, svile, kašmira ili kože, rizikujete da uništite odevni predmet. Slično, elastin i spandeks će biti oštećeni izbeljivanjem, kaže Rebeka Van Amber, naučnica za tekstil na Univerzitetu RMIT: ‘Samo se prirodna celulozna vlakna ili sintetička vlakna mogu izbeljivati’. Zoe Melik dodaje: ‘Dobra je ideja izbegavati korišćenje izbeljivača na odeći koja ima ukrasne printove ili detalje jer on može uzrokovati da izblide ili se oštete’.

Uopšteno govoreći, postoje dve vrste izbeljivača: izbeljivač s hlorom i izbeljivač bez hlora, koji se takođe naziva izbeljivač s kiseonikom. Ovaj drugi je mnogo nežniji prema odevnim predmetima. Da biste proverili da li obojeni odevni predmet postojan u boji, trljajte mokru, belu krpu o odevni predmet da vidite hoće li pokupiti boju – odevni predmet postojan u boji neće zaprljati tkaninu.

‘Izbeljivač se može koristiti za  posvetljivanje starih tkanina koje su požutele ili postale prljave tokom vremena. Uvek sledite uputstva, koje uopšteno uključuju razređivanje izbeljivača s vodom i natapanje tkanine na kratko vreme, a zatim temeljno ispiranje’, objašnjava Zoe. Van Amber kaže da bi za razređivanje izbeljivača odnos najčešće trebalo da bude oko 15 do 20 mililitara izbeljivača na jedan litar vode, ali to može varirati u zavisnosti od toga kako ga koristite.

Izbeljivač se takođe može dodati direktno u vašu mašinu za pranje rublja. U zavisnosti od jačine mrlje, dodajte između jedne trećine ili dve trećine šoljice u pregradu mašine. Ako koristite mašinu s gornjim punjenjem, sipajte razređeni izbeljivač direktno u mašinu oko pet minuta nakon ciklusa. Ako izbeljujete posebno dragocen odevni predmet, možda bi bilo najbolje uraditi test na malom neupadljivom području da vidite šta se događa pre nego što nastavite.

Za žute mrlje od znoja, Melik predlaže korišćenje izbeljivača s kiseonikom u obliku praha. Možete ga kupiti u supermarketu. Napravite pastu od njega s malo vode. On se može rasporediti po zahvaćenim područjima odeće, a zatim izribati četkom. Zatim operite odevni predmet u mašini s deterdžentom za veš i ponovite postupak ako je potrebno.

Budući da izbeljivač može biti štetan za golu kožu ili kada se udiše, Van Amber predlaže da uvek nosite rukavice i zaštitne naočare kao i da radite u dobro provetrenoj prostoriji kada ga koristite. Takođe, izbeljivač se smatra štetnim za okolinu, posebno za vodeni svet, pa je najbolji savet smanjiti upotrebu izbeljivača gde god je to moguće. Ako imate osetljivu kožu ili ste alergični, Melik kaže da je najbolje u potpunosti izbegavati korišćenje izbeljivača, prenosi Večernji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar