U trendu

Sjajan način kako da očuvate zelenu salatu svežom i do mesec dana

Svima nam se desilo: uberemo ili kupimo svežu salatu, a ona za par dana uvene ili postane ljigava. Međutim, uz malo pažnje, većina vrsta zelene salate može da zadrži svež izgled najmanje nedelju do dve dana, a neke sorte mogu da ostanu sveže i oko mese dana. Evo i kako. Za dugovečnost zelene salate važno je da bude na hladnom, da bude suva i da nema oštećenja. Uz primenu trika sa papirnim ubrusom može da ostane sveža i do mesec dana, prenosi Agroinfo.rs.

Uklanjanje jezgra

Ako imate celu glavicu sveže salate, najbolje je prvo da se ukloni jezgro. Prvo, nemojte da ga režete metalnim nožem, jer će izrezane ivice da postanu smeđe. Umesto toga, upotrebite plastičan nazubljeni nož za salate ili samo grubu silu. Jednostavno samo uhvatite jezgro, te ga isčupajte snažnim uvijanjem i povlačenjem na gore.

Čuvanje salate

Nakon vađenja jezgra, salatu ne treba da perete, već je čuvajte tako neopranu u frižideru. Kada poželite zelenu salatu, a niste sigurni da ćete je celu pojesti, uzmite koliko vam je potrebno, operite i konzumirajte. Salatu možete da čuvate u plastičnoj kesi ili zatvorenoj plastičnoj posudi. U plastičnoj kesi se najbolje čuva ajsberg zelena salata, a ostale je bolje čuvati u zatvorenoj posudi.

Trik sa papirnim ubrusom

Kako bi salata što duže opstala bitno je da bude suva. U tu svrhu uzmite papirni ubrus i stavite jedan ispod i jedan iznad salate. Njegova uloga je da upija višak vlage. Ako je mokar, a ne vlažan obavezno ga uklonite i stavite novi. To je to. Vrlo jednostavan trik, a ipak veoma koristan koji vam omogućava da uživate duže u svežoj zelenoj salati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.