Evo kako da pomoću belog luka dezinfikujete vazduh u svom domu

Dobro je poznato da beli luk ima snažno dezinfekciono, antibakterijsko i fungicidno delovanje koje se lako može uporediti sa najboljim antibioticima.

Reč je o biljci koja obiluje sa više od 200 biološki aktivnih jedinjenja, među kojima su glicin, eterično ulje, kalcijum, fosfor, selen, kao i velika količina vitamina B i C. S obzirom na to, beli luk uspešno deluje protiv streptokoka, tifusa, gljivičnih i virusnih infekcija.

Upravo zahvaljujući njegovoj velikoj ulozi u zdravlju, beli luk je od velike koristi i za uklanjanje virusa koji haraju vašim životnim prostorom.

Naročito u ovom periodu, u vreme čestih viroza, preporučljivo je očistiti vazduh u prostorijama u kojima najčešće boravimo kako bismo ostali zdravi. Iako je i te kako preporučljivo što češće jesti beli luk, možete ga i vrlo jednostavno iskoristiti za dezinfikovanje vazduha u svom domu.

Jednostavno i brzo

Uzmite glavicu belog luka i pažljivo sa nje skinite čenove. Pazite da ne uništite ljusku. Stabljiku na kojoj su ostaci ljuske na kojoj su bili čenovi zapalite u pepeljari ili na nezapaljivom tanjiriću i pustite da tinja. Dim koji će se širiti prostorom nije neprijatan, a upravo će on ubiti viruse koji se eventualno šire prostorom. Sprečićete tako upale grla, nosa, ali i pluća.

Drugi način

Drugi savet za dezinfekciju vazduha podrazumeva kilogram crvenog luka ili takođe belog luka koje je potrebno rasporediti u nekoliko posuda i poslagati u uglove prostorija u kojima provodite najveći deo dana. Luk na sebe veže štetna jedinjenja, viruse i bakterije, a vazduh ostaje čist.

Luk koji ste iskoristili za čišćenje vazduha nemojte pojesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.