U trendu

Evo kako da prepoznate da li je vaš stan na meti lopova, ovo su njihove oznake

Lopovi su sve pametniji, a broj provala sve veći. Ali možete se zaštititi i naučite na koje načine provalnici obeležavaju stanove

Ne samo da pomno prate kuće od interesa već se dešava se da ih obeleže neposredno pre nego što u njih upadnu kako bi bili sigurni da se u njima niko ne nalazi.

Zahvaljujući rutinama koje danima prate, lopovi mogu da utvrde kada niste kod kuće, da li ste otišli ​​na odmor i uopšte kako izgleda vaš dnevni raspored.

Da biste se zaštitili od provale, i vi treba da budete veoma oprezni. Posmatrajte izgled svog doma – posebno ulaznih vrata. Nemojte zanemariti ni najmanje znakove da ste na meti lopova.

Pogledajte šta bi trebalo da upali lampicu upozorenja u vašoj glavi.

Brava vrata zapečaćena trakom

Ovo je veoma popularan metod koji lopovima olakšava utvrđivanje da li su članovi domaćinstva duže odsutni. Provalnici zapečate bravu providnom lepljivom trakom. Posle nekoliko dana, pojavljuju se da vide da li je još uvek tu. Ako nije, to znači da niko nije otvorio vrata. To im je signal da mogu bezbedno da sprovode svoje planove. Kako se nositi sa ovim? Ako odlazite, zamolite ljude od poverenja (na primer komšije) da se s vremena na vreme proveravaju vaš dom i budu oprezni na sve sumnjive signale. Tako će lopovi znati da ovaj stan nije ostavljen bez nadzora.

Leci na otiraču

Zbog činjenice da često nalazimo letke na otiraču, ovo može biti zbunjujuće. Međutim, ne zaboravite da ih uvek bacite. Isto važi i za novčiće. Lopovi ih rado ostavljaju na otiraču da vide da li ih je neko pronašao i uzeo. Ovo je signal da stan nije prazan. Međutim, lopovi ostavljaju stvari na otiraču i iz drugog razloga. Na ovaj način, oni takođe žele da znaju vaš dnevni raspored. Oni mogu da vide u koje vreme odlazite na posao i kada se vraćate. Ovo znanje im omogućava da sprovedu svoje zle planove. Dakle, ako se predmeti redovno pojavljuju na vašem otiraču, budite posebno oprezni.

Posebne oznake

Lopovi takođe imaju svoj kod. Često se dešava da ostave natpise na zanimljivom mestu. Svaki od njih ima svoje jedinstveno značenje. Mogu ih nacrtati kredom ili složiti od kamenčića. Na koje simbole treba obratiti pažnju?

Dijamant – kuća je nenaseljena

Trougao – unutra živi sama žena

Krst – postoji plan provable

Cik-cak – na imanju je pas

Grčko slovo alfa – kuća ima instaliran alarm

Precrtan krug – u kući nema ništa vredno

Kako se zaštititi od provale? Najpre treba da budete pažljivi posmatrači. Nemojte delovati mehanički. S vremena na vreme proverite otirač, brave na vratima i okolinu oko kuće. Ako bilo šta izaziva naše sumnje, ne ustručavajte se da obavestite policiju. Možda će se zahvaljujući tome u vašem području pojaviti više patrola, koje će efikasno ohladiti namere provalnika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar