U trendu

Evo kako da sprečite prozore da magle: Stručnjak otkrio 4 efikasna i brza rešenja

Kao deca smo svi obožavali zamagljena stakla, jer smo prstom crtali po njima, ali su, sa druge strane mame muku mučile sa mrljama i vlagom koja je posle toga ostajala.

Što je vazduh topliji, u stanju je da apsorbuje veću količinu vlage. Upravo zato se na staklima javlja kondenzacija, jer u dodiru sa staklom koje je hladno, vazduh hladi, više ne može da zadrži vlagu u sebi, pa se ona u vidu kondenzacije hvata po staklima.

Zamagljena stakla mogu stvoriti velike probleme, jer zbog povećane vlage mogu propasti ram prozora i zid.

Srećom, postoje trikovi koji će vam pomoći da sprečite stvaranje kondenzacije na prozorima, a ovo su četiri najbolja:

1. Sušite veš napolju

Sušenje veša u domu značajno povećava količinu vodene pare u vazduhu. Ukoliko nemate uslove da sušite veš napolju, luftirajte prostoriju koju koristite za tu namenu.

2. Provetravajte prostorije

Ukoliko se prostorija provetrava desetak minuta u toku dana, dolazi do razmene spoljnjeg i unutrašnjeg vazduha. Topao i vlažan vazduh će izaći iz prostorije, a ući će hladan i suv.

Luftiranjem dobijate i kvalitetniji, suv vazduh, koji ne izaziva respiratorne probleme, infekcije i astmu, kao što to čini vlažni.

3. Rasporedite sobne biljke

Sobne biljke u jednom delu kuće ili u sobi mogu povećati količinu vlage. Najbolje bi bilo da ih ne držite sve zajedno u jednoj prostoriji već da ih rasporedite.

4. Pozicionirajte radijatore, peći i druga grejna tela

Obezbedite kontinuiran protok toplog vazduha preko stakla prozora, pozicionirajući radijatore neposredno ispod prozora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar