U trendu

Evo kako možete da zaštitite vašu kuhinju od razvijanja gljivica i buđi, zaista je jednostavno

Spore buđi su sveprisutne: ulaze u kuću i stan na našoj odeći, obući ili jednostavno putuju avionom. Zrele hife stvaraju spore, koje se podižu u vazduh (npr. prilikom usisavanja) i ostaju neaktivne sve dok se ne pronađu odgovarajući uslovi za razvoj – što je u našim kuhinjama vrlo lako. Tada se razvija karakteristično cvetanje buđi.

Vredi znati da je uništavanje same gljivice plesni moguće, ali njene spore uvek opstaju u vazduhu, stvarajući stalnu pretnju po zdravlje. Zbog toga je mnogo važnije od uklanjanja postojeće buđi da se spreči njeno pojavljivanje.

Evo kako možemo sprečiti razvijanje buđi:

Provetravanje pre svega

Idealni uslovi za stvaranje buđi su kisela, vlažna, topla i neprozračena sredina. Stoga je osnova da se obezbedi odgovarajuća cirkulacija vazduha u kuhinji, morate svakodnevno provetravati, čak i zimi. Otvaramo sve prozore, zatvaramo vrata sobe i provetravamo 10-15 minuta. Morate to učiniti, čak i ako smo zabrinuti zbog kvaliteta spoljnog vazduha – rizik od razvoja mikroorganizama u vlažnoj, neprovetrenoj prostoriji je značajan.

Ako je naša kuhinja veoma vlažna, svakako je vredno razmisliti o ovlaživaču sa zamenljivim uloškom ili vazdušnim filterom. Takođe je svakako vredno pokriti šerpe tokom kuvanja i upotrebe kuhinjskih respiratora. Neke kuhinje takođe imaju mašinu za pranje veša – ako imate, izbegavajte sušenje veša u kuhinji – smanjite nivo vlažnosti na minimum.

Čišćenje skrivenih pregrada

Spore buđi i druge gljivice vole da se skrivaju u uglovima, na prašnjavim površinama i u retko očišćenim ćoškovima. Stoga, kako bismo smanjili i količinu i širenje, pobrinimo se za redovno čišćenje teško dostupnih površina: vrhova kuhinjskih ormara, gornjih polica koje je lako propustiti jer nam nisu vidljive, površine aspiratora, uska traka radne površine iza sudopere ili sušilice posuđa, uglovi, iza aparata za kafu, tostera i drugih kuhinjskih aparata koji imaju stalna mesta u našoj kuhinji.

Takođe je vredno voditi računa da redovno uklanjate mrvice hrane koje se nakupljaju, na primer, oko tostera ili mogu biti skrivene ispod nastavka ili pored peći. Budimo kreativni u traženju mesta koja su pogodna za prašinu, buđ i gljivice. Da biste sprečili njihovo nakupljanje, možete koristiti, na primer, mekane i jednostavne za upotrebu antibakterijske maramice.

Redovno čišćenje frižidera i redovno pranje posuđa

Iako buđ najviše voli topla mesta, neke vrste se dobro snalaze i na niskim temperaturama. Stoga, sama činjenica skladištenja hrane u frižideru ne garantuje da će biti bez opasnosti. Osim toga, proizvodi u ambalaži u prodavnicama često odlaze u frižider – i na taj način različiti mikroorganizmi iz prodavnice mogu ući u nju. Zbog toga je neophodno redovno čistiti frižider. Pre svega, rešimo se svih ostataka hrane i kuhinjskog otpada – oni su odlično plodno tlo za sve gljivice i bakterije. Imperativ je da što pre obrišete sve mrlje hrane ili tečnosti u frižideru.

Za čišćenje frižidera, polica i površina u kontaktu sa hranom koristite samo proverene, bezbednosne mere i sredstva. Nakon pranja, frižider treba obrisati na suvo. Ovo generalno čišćenje najbolje bi bilo obavljati jednom nedeljno, ali ako brinemo o tome kako u njemu skladištimo hranu, trebalo bi to da radimo ređe.Redovno čišćenje treba da se odnosi i na kutije za hleb – treba ih isprazniti i oprati najmanje jednom nedeljno. Da biste dodatno smanjili rizik od rasta plesni na hlebu, ne čuvajte ih u kesi.

Jednostavne svakodnevne navike

Održavanje kuhinje čistom – kao i cele kuće – mnogo je lakše ako se pridržavate nekoliko osnovnih pravila. Pre svega – operite ruke nakon dolaska kući i nakon jela. Nema potrebe nikome objašnjavati zašto peremo ruke nakon povratka kući ili pre obroka – dok pranje ruku nakon jela može biti enigma.

U međuvremenu, nakon jela, naše ruke često ostavljaju masni trag ili druge ostatke hrane, čak i nevidljive, koje zatim prenosimo na svaku površinu koju dodirnemo. Takve su površine, naravno, podložnije rastu buđi i gljivica. Zbog toga je dobra ideja da na sudoperi pored tečnosti za pranje posuđa stavite i sapun – npr. Antibakterijski tečni sapun ili onaj koji se nanosi bez kontakta za još veću bezbednost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar