U trendu

Evo kako prati peškire da što duže ostanu mekani

Nema lepšeg osećaja nego obrisati lice ili telo mekanim, vazdušastim peškirom, ali realnost nije uvek tako sjajna. Već posle nekoliko pranja, peškiri gube mekoću i postaju kao šmirgla.

Alen Civlak, stručnjak za veš i šef britanske kompanije ‘Mary’s Kitchen Flour Sack Towels’, objasnio je uobičajene mitove o vešu. Peškir traje otprilike od dve do pet godina, a vek trajanja zavisi od kvaliteta proizvoda, koliko se često koristi i kako se održava. On je istakao nekoliko problematičnih teorija i mitova i otkrio kako se pravilno brinuti o peškirima.

Mit 1: Peškirima je potrebna samo hladna voda

Dok je hladna voda odlična za neke materijale, nije najbolja opcija za peškire. Naime, samo toplija voda će ubiti bakterije koje se nakupljaju na peškirima.

– Važno je da proverite etiketu za pranje svakog peškira za preporuke za temperaturu jer one mogu da variraju. Topla voda, obično oko 60°C, efikasnija je u ubijanju bakterija i uklanjanju telesne masti koja se krije u vlaknima peškira – rekao je on.

– Da ne biste oštetili vlakna, izaberite ciklus pranja i sušenja srednjeg intenziteta. Perite ih svakih par meseci vodom pomešanom sa malo alkoholnog sirćeta, kako biste uklonili naslage deterdženta i zadržali miris svežine – naglasio je stručnjak.

Mit 2: Više deterdženta znači čistije peškire

Ispostavilo se da previše deterdženta za čišćenje može izazvati probleme sa pranjem, naglasio je on.

– Ovo je jedna od onih zabluda. Višak deterdženta može pokvariti peškire ostavljajući za sobom talog koji ih čini krutim i manje upijajućim. Da bi bile pahuljaste i mekane, koristite visokoefikasni deterdžent i pratite njegova uputstva – rekao je Civlak.

Mit 3: Omekšivač čini peškire pahuljastim

– Omekšivač može izgledati kao dobar dodatak vašoj rutini pranja veša, ali zapravo oblaže vlakna peškira, smanjujući njihovu sposobnost upijanja tokom vremena. Preskočite to i prihvatite prirodnu teksturu čistih peškira. Za dodatnu mekoću dodajte pola šolje sirćeta u ciklus ispiranja, predlaže on.

Mit 4: Mokar peškir u korpi

– Mokri peškiri su leglo bakterija i buđi. Uvek okačite svoje peškire da se potpuno osuše nakon svake upotrebe pre nego što ih bacite u korpu. Protresite peškire odmah po završetku sušenja kako bi bili što mekši – ističe on.

Mit 5: Pranje peškira sa drugim rubljem

Kaže da ovo treba preskočiti, nije dobra navika.

– Peškiri mogu zadržati dlačice sa druge odeće, pa je najbolje da ih perete sličnim predmetima kao što su prostirke za kupanje ili krpe za pranje da biste smanjili prenos dlačica. Uvek odvojite peškire različitih boja pre pranja kako biste sprečili promenu boje i izbegavajte pranje belih peškira sa obojenim peškirima kako biste održali njihovu svetlost, istakao je on.

Mit 6: Možete odmah da koristite nove peškire

Kao i odeću, peškire uvek treba oprati pre prve upotrebe.

– Pranje novih peškira pre prve upotrebe je jednostavan način da produžite njihov životni vek i da obezbedite da su čisti i bezbedni. Brzo pranje pomaže u uklanjanju svih hemijskih ostataka i omekšavanju tkanine – kaže Civlak.

Mit 7: Peškire treba sušiti na radijatorima

– Izbegavajte sušenje peškira na radijatorima jer se mogu oštetiti. Idealno je sušiti ih u sušari ili napolju, na otvorenom – naglasio je on.

Moraju biti potpuno suvi pre nego što ih odložite u orman.

Mit 8: Peškiri traju zauvek

Naravno da ne traju večno, čak ni one najkvalitetnije.

– Visokokvalitetni peškiri napravljeni od materijala poput pamuka ili bambusa mogu da traju nekoliko godina uz odgovarajuću negu, ali ni oni neće trajati večno. Vremenom, svi peškiri gube sposobnost upijanja. Ako postanu kruti, tanki i ne toliko upijaju, vreme je da ih zamenite i obnovite svoju kolekciju – rekao je stručnjak za Dejli star, a prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.