U trendu

Evo kako se pravilno neguje drvo novca tokom zime, ne dozvolite da se osuši!

Zimi se tlo u posudama biljaka suši mnogo sporije nego leti.

Ako stalno dodajete vodu u mokru podlogu zamije ili biljke poznate koja privlači novac, ona će postati kisela. U njemu će se naseliti buđ, a krtole stabla dolara će istrunuti. Spolja, to se manifestuje premazom na površini supstrata i žutilom lisnih ploča. Iz posude može doći neprijatan miris.

Kako zaliti zamiju u hladnoj sezoni?

Zalivanje treba da bude retko i oskudno. Za taj kratak period, dok je napolju hladno, a grejanje još nije uključeno, bolje je uopšte ne zalivati biljku. Zatim se zalivanje vrši 1-2 puta mesečno.

Tačna učestalost zavisi od stanja tla u saksiji. Zemljana kugla bi trebalo da se skoro potpuno osuši. Da biste to proverili, možete zabiti drveni štap za suši u zemlju. Zatim ga izvadite i procenite stanje podloge.

Zalivanje treba vršiti samo toplom vodom. Nakon zalivanja, obavezno potpuno uklonite višak vlage iz posude. I bolje je zaliti zamiokulkas u kadi tako da višak vode slobodno odlazi kroz drenažne rupe u loncu.

Veličina saksije takođe utiče na učestalost zalivanja. Ako je saksija velika, tlo u njoj će se duže sušiti.

Zimi, biljke zahtevaju posebno pažljivu negu, jer su oslabljene i uspavane. U ovom periodu treba se pridržavati pravila – bolje manje, ali bolje!

(Prva.rs/Magazin novosti)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar