U trendu

Evo koje namirnice treba obavezno oprati pre upotrebe, za neke ćete se zaista iznenaditi

Ako ste ste ikada zapitali koja hrana obavezno mora da se opere pre jela, sada ćete saznati odgovor.

Ovih pet namirnica treba oprati baš uvek:

1. Voće i povrće s jestivom korom

Ako je takvo voće i povrće naizgled čisto i sjajno, to ne znači da ga ne treba dobro oprati pod hladnom vodom. Ne koristite sapun za to i dobro ih prebrišite papirnatim ubrusom nakon pranja.

2. I voće i povrće s korom koja se guli

Iako voće i povrće gulite, tokom tog procesa ga držite u rukama i bakterije dolaze na vašu kožu s koje prelaze na oguljeni deo koji jedete. Zato ga pre guljenja dobro oprati, npr. banane, mandarine, dinje.

3. Limenke

Iako zvuči pomalo čudno, stručnjaci preporučuju pranje limenki pre otvaranja i istresanja hrane iz nje. Kažu da na limenkama može biti puno bakterija koje nakon otvaranja mogu doći na hranu koju jedemo.

4. Orašaste plodove

Treba ih prati i kada su očišćeni od ljuske jer ne možete znati gde su sve tokom proizvodnje i transporta bili pohranjeni. Osim toga, pranje pomaže da uklonite i fitinsku kiselinu koja ih održava svežima i štiti ih od parazita, a može da škodi ljudskom telu.

5. Sušeno voće

Ova vrsta voća smatra se jednom od najprljavijih, posebno ako nije pakovano već se prodaje u rinfuzi. Sušeno voće bi trebalo dobro oprati pod mlazom vode ili čak potopiti pod vodu na nekoliko sati, otkriva Bright Side.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)