U trendu

Evo koje vam sve opasnosti prete ako posteljinu ne perete jednom nedeljno

Iako stručnjaci savetuju da bi posteljinu trebalo da menjamo svake nedelje, mnoga istraživanja pokazala su da većina ljudi to svejedno ne radi. Kako donosi Best Life, neredovno menjanje i pranje posteljine može uzrokovati negativne posledice za vaše zdravlje, a evo o kojim se sve opasnostima radi.

Ako se ne pridržavate pravila pranja barem jednom nedeljno, dermatolog Alok Vij upozorava da prljava posteljina može izazvati svrab kože, napad astme, sezonske alergije ili osipe. I dok nakupljena prljavština, ali i znoj značajno mogu da doprinesu ovim simptomima, najčešći  krivac su grinje.

„Grinje su sitna bića koja su vrlo česta u većini domaćinstava. Ne grizu, ali mogu uzrokovati osip na koži, iritacije i mogu pogoršati simptome alergije kod mnogih ljudi. Grinje se mogu razmnožavati velikom brzinom i mogu živeti isključivo od mrtvih ćelija kože. U bilo kojem trenutku mogu postojati desetine, čak stotine hiljada grinja koje žive u vašem dušeku i posteljini. Čak i ako niste alergični na grinje, verovatno svejedno ne želite da delite krevet s hiljadama njih. Redovvno pranje posteljine u tome može pomoći“, objašnjavaju stručnjaci.

Pranje jednom nedeljno preporučuje se za većinu ljudi. Međutim, stručnjaci kažu da bi trebalo češće da perete svoju posteljinu ako dopuštate kućnim ljubimcima da spavaju u vašem krevetu, ako imate alergije ili astmu. U tim slučajevima pranje svaka tri ili četiri dana može smanjiti rizik od zdravstvenih problema.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar