U trendu

Evo koliko često treba zalivati orhideje, bujaće kao lude

Ključ za zalivanje orhideja nije preterano zalivanje. Pravilno zalivanje orhideja je verovatno jedini najteži aspekt nege orhideja. Odgovarajuća količina vode za orhideju zavisi od vrste orhideje, vrste mešavine u kojoj se nalazi i sredine u kojoj orhideja raste. Ovo je za početnike jednako teško kao i korišćenje recepta koji predlaže da se jelo „peče do kraja“, šta to znači? Orhideje žele ‘pravu’ količinu vode, ni previše ni premalo.

Prava količina takođe varira u zavisnosti od godišnjih doba; orhideje se brže suše kada je vruće nego kada je hladno. Ključno je da varira učestalost zalivanja orhideja, vrstu saksije, vrstu mešavine, koliko je mešavina čvrsto nabijena i količinu cirkulacije vazduha dok se ne postigne prava ravnoteža za svaku orhideju. Ovo zahteva vreme i strpljenje, ali se isplati.

Uglavnom, najveći uspeh se postiže kada se orhideja obilno zaliva, dozvoljavajući vodi da se izliva sa dna saksije, sve dok biljka i podloga nisu potpuno zasićene. Sa praktične tačke gledišta, ovo obično znači donošenje orhideje do lavaboa i obilno puštanje vode kroz mešavinu.

Kada se orhideja zalije, trebalo bi da se vrati u svoj prostor za uzgoj do sledećeg zalivanja. Uspostavljanje rutine može pomoći, na primer zalivanje tokom vikenda i provera biljaka sredinom nedelje. Kada ste u nedoumici, sačekajte, bolje je premalo nego previše.

Bilo koja mešavina orhideja može se preterano zaliti i to dovodi do propadanja biljke, prenosi Repotme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)