U trendu

Evo nekoliko odličnih trikova kako da sprečite kondenzaciju na prozorima

Bez obzira koliko je vaš dom star ili nov, kondenzacija može uticati na prozore u svakoj kući. Ovi zamagljeni prozori, koji su vlažni na dodir, mogu se činiti bezopasnim, ali nečišćenje zamagljenih prozora moglo bi dovesti do nakupljanja crne buđi.

Od provetravanja vašeg doma do korišćenja ventilatora i odvlaživača zraka, najbolje je naučiti načine kako da izbegnete zamagljivanje vaših prozora.

Zašto vam se u zimskim mesecima stvara kondenzacija na prozorima?

Para zamagljuje vaše prozore kada se vlaga u vlažnom vazduhu susreće s hladnom površinom poput prozora. Kontakt pretvara vlažan zrak u tečnost koja se zove kondenzacija. Tokom zimskih meseci to se događa češće jer ćete stalno imati uključeno grejanje, ali je vazduh napolju je dosta hladniji. Jutra i večeri obično su hladniji tokom zime, pa je najbolje pripaziti na kondenzaciju u to vreme. Takođe je važno napomenuti da se vaši prozori mogu zamagliti zbog drugih faktora kao što su tuširanje i kuvanje.

Kako sprečiti kondenzaciju na prozorima?

Zamagljivanje prozora tokom hladnog vremena uobičajena je pojava, ali se lako može popraviti jednostavnim brisanjem stakla. Osim brisanja, postoji niz drugih načina koji vam mogu pomoći da sprečite nakupljanje vlage.

Provetravanje

Balansiranje topline u domu s određenom količinom svežeg vazduha ključno je za smanjenje vlage u vazduhu. Stoga vodite računa o redovnom otvaranju prozora, naročito tokom sunčanih zimskih dana.

Rasporedite sobne biljke

Sobne biljke u jednom delu kuće ili u sobi uzrokovaće više vlage na tom području, posebno zimi. Dakle, premestite svoje sobne biljke i raširite ih po domu tokom hladnijih meseci.

Investirajte u odvlaživač vazduha

Jedna od najvažnijih stvari koja pomaže u smanjenju magle na prozorima je kontrola nivoa vlage u vazduhu. To se može postići korišćenjem odvlaživača vazduha ili ventilatora. Ne samo da odvlaživači smanjuju nivo vlage u vazduhu, već pomažu u uklanjanju alergija i grinja.

Ne sušite veš unutra

Provetravanje odeće može se činiti jeftinijim od korišćena mašine za sušenje tokom zime, ali može da doprinese zadržavanju vlage u domu uzrokujući rast plesni. Takođe izbegavajte korišćenje radijatora za sušenje odeće tokom zime i pokušajte da svoje pranje i sušenje obavljate u jednoj prostoriji. Najbolje mesto za sušenje odeće u zatvorenom prostoru je kupatilo. Okačite je na žicu za odeću, provetrite kupatilo i zatvorite vrata kako bi vlaga izašla kroz prozor ili ventilator.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar