U trendu

Evo šta možete da uradite ako vam se u dom uvukao neprijatan miris iako redovno čistite (video)

Da bi vaš dom mirisao lepo i prijatno, ne morate da živite u sterilnoj sredini.

Ključ je pronaći izvor neprijatnog mirisa i rešiti ga se. Ako smrad pokušate prikriti drugim mirisom, samo ćete pogoršati stvar.

Možda ste primetili miris koji podseća na mokar karton u vašem domu. Jedan od najčešćih uzroka dugotrajnih, gustih mirisa, posebno u starijim kućama, je skrivena buđ, najčešće u zidovima.

Kao što verovatno znate, neke vrste plesni mogu biti toksične. Zato što pre otkrijte gde se ta buđ krije. Evo nekih najčešćih krivaca i mesta na kojima treba tražiti:

  • Vodovodne cevi koje cure
  • Slaba ventilacija u kuhinji i kupatilima
  • Okviri prozora u kojima se stvara kondenzacija
Foto: Khaligo/pixabay.com

Za male, netoksične probleme sa buđi, kao što je buđ koja se akumulira na prozorima i okvirima, jednostavno očistite buđ sa rastvorom sapuna i vode. Razblaženi izbeljivač je takođe koristan. Dodajte ga u vodu, zatim prskajte direktno na buđ i očistite. Ipak, za veće probleme pozovite profesionalca.

Nekoliko jednostavnih saveta koji će vam pomoći da izbegnete stvaranje buđi u kući

Održavajte kupatila, vešernice, ormane, kuhinje, podrume – sva mesta koja su podložna za nastanak buđi – što je moguće suvljim i čistijim. Zemlja na prljavim predmetima može da pruži dovoljno hrane za buđ da počne da se širi kada su vlažnost i temperatura pogodni. Masne fleke, poput onih koji se oblikuju na kuhinjskim zidovima, takođe sadrže mnogo hranljivih sastojaka za razvoj plesni.

Tepisi i boja na zidovima tokom vremena apsorbuju loše mirise dima, urin ljubimca, prosuto mleko… Najbolje bi bilo kada biste bili u mogućnosti da redovno krečite prostorije, ali ako ne, onda makar očistite dobro zidove, plafone i podne prostirke kako biste se rešili što je moguće više neprijatnih mirisa. Za veće i upornije mrlje u bočicu sa raspršivačem sipajte zagrejano sirće, a za manje primetne mrlje zagrejano sirće razredite sa toplom vodom u odnosu jedan prema jedan. Nanesite zagrejano sirće ili mešavinu direktno na zidove. Pošto katran i nikotin razvijaju lepljivu površinu, toplota sirćeta pomaže da se ove supstance otklone. Sirće će ukloniti ne samo mrlje, već i mirise.

Amonijak takođe može ukloniti miris cigareta i nikotin iz zidova kada se pomeša sa vodom. Dodajte kašiku amonijaka za svaku čašu vode. Za obojene zidove smanjite mešavinu na 1/2 kašike u čašu vode. Sredstvo za čišćenje nanesite direktno na zid i ostavite oko pet minuta pre nego što ga obrišete. Isperite toplom vodom.

Zamena tepiha je najbolje rešenje za uklanjanje mirisa koji su se apsorbovali tokom vremena, ali i najskuplje

Kao daleko jeftinije rešenje, da biste uklonili smrad sa tepiha pospite sodu bikarbonu po njemu i ostavite je neko vreme – možda i preko noći. Zatim temeljno usisajte tepih i soda bikarbonu. Ako to ne ukloni neprijatne mirise, možda vam ipak treba dublje čišćenje. Parnu mašinu za čišćenje tepiha napunite rastvorom za čišćenje (ili mešavinom belog sirćeta i vode), a zatim dobro očistite tepih.

Vašoj mašini za pranje sudova je potrebno jednostavno čišćenje svakog meseca, a najlakše je to uraditi tako što ćete pustiti praznu mašinu da radi sa šoljicom sirćeta. Možete i po dnu mašine posuti sodu bikarbonu i uključiti je.

Osim ovog osnovnog održavanja, svakoj mašini za pranje sudova je potrebno povremeno dubinsko čišćenje, a ako se oseća na bajatu hranu, verovatno je pravo vreme za dubinsko pranje. Fokusirajte se na dve oblasti: gumene zaptivače i filter.

Pronađite filter ispod prskalice. Ako ga niste čistili neko vreme, možda ćete na njemu pronaći ostatke hrane. Na nekim mašinama filter se može izvaditi, pa ga možete jednostavno isprati u sudoperi. Ako ne, biće vam potrebna krpa ili peškir da biste uklonili razne ostatke. Drugo, obavezno obrišite gumu oko vrata mašine. Za to koristite rastvor sirćeta i vode koji će najbolje otkloniti bilo kakve naslage i odstraniti neprijatne mirise.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar