U trendu

Evo šta se događa s vašim zdravljem ako ne perete posteljinu dovoljno često

Trećinu života provedemo spavajući, zbog čega veliku pažnju treba posvetiti higijeni posteljine i onome šta nosimo dok spavamo. Zaista, među naborima ovih tkanina može se kriti ​​grinje, klice i drugi patogeni koji mogu naštetiti vašem zdravlju, naročito ako patite od alergija ili respiratornih problema poput astme.

1. Šta znači ne menjati posteljinu

Naše telo neprestano gubi mrtve ćelije, dlake i kosu – kao i materije poput sebuma, pljuvačke i znoja. Sav taj “organski materijal” nakuplja se na odeći i posteljinama i postaje dragocena hrana za grinje i bakterije. Te bakterije se razmnožavaju zahvaljujući toploti koju naše telo unosi u posteljine i znoju koji oslobađamo tokom noći, što krevetu obezbeđuje odgovarajući nivo vlažnosti za njihovo razmnožavanje.

Prisutnost grinja i bakterija, kao što smo rekli, može da doprinese pogoršanju astmatičnih i alergijskih pojava kod osoba koje pate od ovih bolesti. Ali to nije sve: mrtve ćelije, znoj i drugi organski ostaci koje ostavljamo na posteljini pretvaraju se u plodno tlo za razmnožavanje bakterija koje mogu uzrokovati infekcije kože, osipe i ekceme.

Konačno, ako spavate u društvu kućnog ljubimca, dobro je uzeti u obzir da će i on izgubiti dlaku i mrtve ćelije tokom noćnog odmora, što predstavlja dodatnu pretnju vašem zdravlju. To će vas naterati da češće menjate posteljinu nego da spavate sami u krevetu, piše Novi list.

2. Koliko često treba menjati posteljinu

Prema stručnjacima, posteljine bi trebalo prati jednom nedeljno, a ako ne spavate u svom krevetu svaki dan, možete ih menjati svake dve nedelje. Ako krevet delite s kućnim ljubimcem, trebalo biste da razmislite o promeni posteljine svaka tri do četiri dana.

Isti interval važi i ako patite od astme, respiratornih problema ili kožnih alergija: čak i u nekoliko dana korišćenja, naime, posteljine mogu nakupiti znatne količine mrtvih ćelija, ušnog voska, znoja i prljavštine. Posebnu pažnju treba obratiti na jastučnicu koja nam svake noći satima ostaje pritisnuta na kožu lica i na kojoj se talože dlake, kapljice pljuvačke ili sluzi, sebum, ušni vosak.

Bakterije, mrtve ćelije kože i drugi organski ostaci koji se nakupljaju na vašoj jastučnici mogu da doprinesu začepljenju pora na koži i uzrokuju izbijanje akni. Kako biste izbegli ove rizike, jastučnicu menjajte češće nego što menjate posteljinu – barem dva puta nedeljno.

Stvari na koje treba paziti 

1. Namestite krevet (ali ne odmah)

Nameštanje kreveta jedna je od prvih jutarnjih stvari, ali ne zaboravite da prođe barem deset minuta od trenutka kada ustajete do trenutka kada ga nameštate. Nadalje, u tom vremenskom razdoblju provetravajte prostoriju držeći otvoren prozor. Na taj će način vlaga nakupljena u posteljinama ispariti, čineći krevet manje “privlačnim” za bakterije i grinje.

2. Obratite pažnju na tkanine

Naš savet je da preferirate prirodne tkanine, poput pamuka ili lana, koje su prozračne i lako se peru.

3. Higijena je važna (i deterdžent takođe)

Kada perete posteljinu, izbegavajte da koristite previše deterdženta s ciljem da posteljina bude čistija. Višak proizvoda neće biti u potpunosti uklonjen u fazi ispiranja i na kraju će se ugnezditi među vlaknima tkanine, stvarajući plesan i loš miris.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar