Evo zašto bi trebalo da skinete masku pre nego što stavite mobilni telefon da se puni

Iz kompanija upozoravaju da uvek to činite, razlog je veoma bitan

Većina pametnih telefona koristi litijum-jonske baterije, koje će se uvek vremenom degradirati, bez obzira na način punjenja vašeg telefona. To je zato što litijum-jonske baterije funkcionišu tako što prenose nosioce naboja između elektroda, i ovaj proces oštećuje delove baterije tokom vremena, smanjujući njihovu efikasnost.

Punjenje telefona predugo ili dozvoljavanje da se baterija isprazni potpuno pre punjenja su odlični načini da se opterete elektrode i skrati vek trajanja baterije. Međutim, možda je jedan od najefikasnijih načina da se uništi baterija jeste pregrejavanje, piše IFLScience, a prenosi N1 Zagreb.

Na Apple-ovom sajtu za podršku upozoravaju da „Korišćenje iOS ili iPadOS uređaja u veoma vrućim uslovima može trajno skratiti vek trajanja baterije […] Nemojte ostavljati uređaj u kolima jer temperature u parkiranim kolima mogu premašiti ove granice.“

„Koristite iOS i iPadOS uređaje pri ambijentalnoj temperaturi između 0º i 35ºC. Niske ili visoke temperature mogu izazvati promene u ponašanju uređaja kako bi regulisao svoju temperaturu.“

Veza između maski za telefone i ovoga je ta da određeni stilovi maski mogu uzrokovati zagrevanje telefona tokom punjenja. Ako primetite da se vaš telefon značajno zagreva nakon punjenja, to može biti znak da je previše zagrejan, što može oštetiti kapacitet baterije.

Iako je iritantna činjenica da će baterija vašeg telefona neizbežno izgubiti nešto od svoje performanse tokom vremena, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste joj pomogli.

Sklanjanje maskice sa telefona tokom punjenja je dobar početak, kao i izbegavanje ostavljanja telefona na punjenju preko noći, jer to takođe može opteretiti elektrode baterije. Huawei preporučuje da održavate nivo punjenja između 30 i 70 procenata za najbolji vek trajanja baterije, dok Apple ima poseban alat u podešavanjima koji će sprečiti da se telefon ikada napuni preko 80 procenata iz istog razloga.

Vaša maska može biti moderna i privlačna, ali zašto ne biste pružili svom telefonu malo odmora tako što ćete ga pustiti da se puni bez maske. Ovim jednostavnim korakom omogućićete telefonu da se lakše rashladi tokom punjenja, čime ćete smanjiti rizik od pregrejavanja i oštećenja baterije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.