U trendu

Evo zašto jajima nije mesto u vratima frižidera

Svi znaju da se jaja, ako želite da ostanu sveža, ne mogu držati van frižidera, ali prehrambeni tehničar Kris Bisli kaže da, iako većina frižidera ima mesto predviđeno za jaja i posebno dizajnirane kutije u vratima, to nije nužno i najbolje mesto za njihovo čuvanje.

“Jaja se najbolje čuvaju na konstantnoj temperaturi koja se ne menja”, kaže Bisli, pa ih je, po njemu, bolje držati na gornjoj polici frižidera, nego u vratima.

Iako možda zvuči kao suvišan savet, stručnjakov razlog ima smisla: naime, vrata su najtoplije mesto u frižideru, a ujedno su i mesto na kojem, zbog otvaranja i zatvaranja temperatura stalno malo pada pa opet raste.

“Zato ih je, kao i sve jako kvarljive namirnice, najsigurnije staviti na gornju policu koja je najhladnija”, rekao je za The Sun.

Ako jaja uopšte ne držite u frižideru, vreme je da se oslobodite te navike.

Takođe, on savetuje i da se jaja ne vade iz kartonske kutije u kojoj su kupljena jer ona ima svoju svrhu. Naime, kora jaja prekrivena je hiljadama sitnih pora koje lako apsorbuju neželjene mirise, ali i bakterije. “Čuvanje jaja u kutiji najbolji je način da na njima ne završe bakterije”, rekao je.

Inače, jaja koja se pravilno čuvaju u frižideru kvalitet i svežinu održe barem dvostruko duže od onih ostavljenih na sobnoj temperaturi. Tada ih treba pojesti u roku od jedne do tri nedelje, dok u frižideru mogu trajati i do šest nedelja, piše Večernji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)