U trendu

Evo zašto vam dolazi veliki račun za struju: Odmah isključite ovaj uređaj

Znate li da vaši kućni aparati vode tajni život dok su isključeni?

Pored toga što će vam uštedjeti novac, isključivanje uređaja iz struje sigurnije je u slučaju nevremena sa grmljavinom, kada su svi uključeni uređaji pod rizikom od udara groma.

Ovo je spisak uređaja koji troše električnu energiju čak i kada su u stanju mirovanja:

Punjač telefona

Mnogi ostavljaju punjač u utičnici i nakon što je punjenje završeno.

Tako se čini praktičnije, a često smo i lenji da izvučemo kabl. Trošak koji napravi sam punjač nije velik, ali postoji. Procenjuje se da ova praksa troši 1,2 vata na dan.

Digitalni TV prijemnik

Malo ko je svestan rada digitalnih prijemnika, ali oni nastavljaju da primaju signale i kada je televizor isključen. Dakle, kada isključite televizor, isključite i prijemnik, ako ga imate posebno. Dok bespotrebno radi, on troši 22 vata na dan.

Televizor

Jeste li znali da pritiskom dugmeta za isključivanje televizor zapravo samo stavljate u stanje mirovanja? Nažalost, to je tako – potpuno ga isključiti možete jedino ako izvučete kabl iz utičnice. Inače, televizor koji ne radi troši 24 vata na dan.

Računari i laptopovi

Čak i kada su isključena, desktop i prenosni računari u pozadini rade. Ako ne želite da vam kradu 96 vati na dan, bolje ih izvucite iz struje. Ne treba isticati da, ako ove uređaje držite na “stand by” načinu, potrošnja je još veća.

Uređaji s meračem vremena

Svako ima barem jedan takav u domaćinstvu. Radijski budilnici, mikrotalasne pećnice, muzičke mini linije, DVD plejeri – svi oni pokazuju vreme dok su isključeni. Na taj način troše dodatnih 108 vati na dan. Kao i kod svega ostaloga, jedino je rešenje potpuno im zaustaviti dovod električne energije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (5)