U trendu

Evo zašto vam veš mašina crkne nakon dve godine, na ovo sigurno niste obraćali pažnju

Stručnjaci podelili svoje mišljenje o današnjim veš mašinama

Električar Branko je najpre podsetio da su „nekada“ mašine pravljene tako da traju, i da je svaka kuća mogla da se pohvali uređajem koji će dočekati i sledeću generaciju. Nisu bile jeftine, ali su garantovano radile i trajale dugo.

„Znaju ljudi koliko su osamdesetih trajali kućni uređaji, oni su tada bili pravljeni tako da se pohvalite rođaku koliko ste kvalitetnu mašinu kupili. Bela tehnika je i bila na glasu zbog toga, jer je bila kvalitetna. Danas je drugo vreme, ranije ste kupovali to na kredit a danas to svako može da kupi za gotovinu, od plate, ili malo štednje. A ta bela tehnika nije napravljena da bi se konkurisalo nekom drugom po kvalitetu, već po ceni. E, zato su cene takve kakve su, a nama je dato da odlučimo šta nam je bolje. Svi proizvođači zato imaju klase. Iz mog iskustva, ranije je pravljeno da traje“, rekao je on.

„Evo banalnog primera. Veš mašina treba da opere veš. Ima razne programe, ali je suština da taj veš kada stavite u nju, da se opere dobro i da vi budete zadovoljni. Ali u veš mašinama su određene klase, navodno, po potrošenoj energiji za to pranje. A ranije su uzimale više vode, nego danas. Čim je manje tečnosti, ona za kraće vreme ugreje vodu što inače troši najviše vremena. I onda je ona navodno ekološka, a ja koliko mogu da zaključim, suština je u ubeđivanju, da ne kažem obmani, da je to najbolji uređaj za vas. Da je za par klasa drugačiji od drugih“, rekao je električar.

Da li onda cena bele tehnike diktira kvalitet? Hoće li skuplje duže trajati?

„Tako smo mislili ranije, ali ni to više nije važno, danas su cene određene… Firma prodaje mašinu, njeno ime i brend. I tako se drže cene, a ime je građeno davno, kada je još postojao kvalitet“, rekao je on.

Mladen Alfirović iz pravnog tima NOPS rekao je da postoje primeri u kojima uređaj „crkne“ čim istekne zakonski rok za zamenu ili popravku u okviru garancije.

„Dešavalo se u praksi da se odmah posle dve godine uređaj pokvari, a to je upravo zakonski rok u kojem proizvođač mora da ga popravi ili zameni. Važna je evropska direktiva, usvojena, koja obavezuje proizvođače da sedam do deset godina obezbedi rezervne delove za mašine, frižidere, šporete… Istraživanje je pokazalo poražavajuće rezultate, ogroman broj bele tehnike na otpadu je mogao da se popravi. Kapitalizam i potrošački mentalitet nas dovode do izuzetno kratkog roka trajanja i nemogućnosti popravke. Praktično je bolje kupiti novo, nego popraviti. I zato je Evropska komisija usvojila tu direktivu, kao i drugu koja je vezana za obeležavanje proizvoda. Svi se utrkuju da smanje potrošnju energije, da naprave proizvod koji je efikasniji ekološki, koji manje troši struje. Građani moraju da znaju na koji način da biraju belu tehniku i šta te nove oznake znače“, rekao je on.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar