U trendu

Fatalna greška kod čišćenja koju mnogi prave: Ni u ludilu ne mešajte ova dva sredstva, pokajaćete se

Mešanjem dva određena sredstva za čišćenje možemo stvoriti hlor, zeleno-žuti gas koji je korišćen kao borbeni otrov u Prvom svetskom ratu.

Iako je ovaj gas većini poznat kao dezinfekciono sredstvo koje održava bazene čistim, hlor je osnova mnogih dezinfekcionih sredstava u domaćinstvu i ključni sastojak izbeljivača.

Međutim, kada se hlor pomeša sa kiselinom, koja je takođe prisutna u mnogim proizvodima za čišćenje, može stvoriti otrovni gas.

Zato je veoma važno da pogledate sastojke na etiketi pre nego što odlučite da mešate sredstva za čišćenje misleći da ćete se lakše otarasiti prljavštine.

Stručnjaci upozoravaju da se ne preporučuje mešanje hlora sa drugim hemikalijama jer to može dovesti do hemijske reakcije koja će stabilan oblik hlora pretvoriti u opasan gas.

Udisanje hlora može izazvati iritaciju očiju i ozbiljno oštećenje pluća.

Još opasnije od mešanja proizvoda sa hlorom i kiselinom za čišćenje kuće može biti dodavanje tople vode jer će se gas još lakše širiti zbog pare.

Karli Havson je to osetila na sopstvenoj koži:

,,Imala sam tri porođaja i radije bih ponovo da prođem kroz sve te muke nego da ponovo udišem ta isparenja. Osećala sam se kao da sam progutala kiselinu i da su mi žileti u plućima. Mislila sam da ću umreti, rekla je“.

A za sve je kriv mali propust koji je napravila kada je odlučila da počisti kuhinju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar