U trendu

Genijalan način za čišćenje kupatila koji morate da isprobate

Kupatilo je, uz kuhinju, deo doma čije čišćenje nikada ne treba odlagati. Za razliku od dnevnog boravaka ili spavaćih soba, kupatila su izložena većoj količini prljavštine, prašine i ustajale vode. Površine poput umivaonika, WC-a, kade i tuša mogu vremenom da sakupe bakterije, naslage tvrde vode, buđ i kamenac, tako da je presudno redovno čišćenje svih delova kupatila. Opšte prihvaćeno nepisano pravilo je da kupatilo detaljno treba čistiti jednom nedeljno, a neke delove i češće, u zavisnosti od toga koliko često se koristi.

Kako očistiti umivaonik

Bez obzira da li imate viseći ili umivaonik na ormariću, on je često prvo šta vidite prilikom ulaska u kupatilo. A umivaonici se ne mogu sakriti iza zavese za tuširanje. Zato ih treba održavati čistim i sjajnim. Umivaonik očistite sredstvom za čišćenje ili mešavinom sirćeta i vode (jedna šoljica sirćeta na jednu šalicu vode). Za tvrdoglavu prljavštinu ribajte umivaonik blago abrazivnim sredstvom za čišćenje ili pastom od sode bikarbone i vode. Sirće dobro deluje za uklanjanje mrlja od sapuna. Na kraju osušite mekanom krpom da zadrži sjaj.  Kako bi umivaonik duže ostao čist, nakon svakog korišćenja ga prebrišite suvom krpom.

Kako očistiti slavinu

Sapun, voda i krpa za čišćenje obično su sve što vam je potrebno za čišćenje slavine. Neke završne obloge, poput mesinga, treba čistiti samo vodom i mekom krpom. Čak i kod zaštićenih završnih obloga, poput hroma ili nerđajućeg čelika, izbegavajte ribanje četkicama s tvrdom dlakom ili abrazivnim sunđerima, jer bi to moglo da ošteti završnu obradu slavine. Nakon čišćenja površine obrišite je čistom i suvom krpom kako biste ublažili sjaj i sprečili pojavu vodenih mrlja. Za jaku prljavštinu koja se neće povući samo sapunom, pokušajte slavinu u kupatilu da očistite rastvorom od 1 šoljice sirćeta i 1 šoljice vode. Da biste očistili ivice slavine, četkicom za zube nežno očistite prljavštinu. Mala količina sode bikarbone s nekoliko kapi vode takođe može pomoći da se očiste tvrdoglave mrlje ili nakupljena prljavština oko slavine.

Kako očistiti kadu

Porculanske ili keramičke kade treba čistiti običnim sredstvom za čišćenje, sirćetom i vodom ili pastom od sode bikarbone i vode. Nikada ne koristite nerazređeni izbeljivač na porculanskoj kadi. Nerazređeni izbeljivač može da ukloni završni sloj s porculana. Akrilne kade i staklo-plastične kade nemaju pore u sebi, pa ih je lako održavati čistima s malom količinom sapuna i vode. Obrišite površinu kade mekom krpom za kontinuirano održavanje. Ako vi ili neko iz vašeg domaćinstva koristite ulja za kupanje, obrišite kadu odmah nakon kupanja kako biste izbegli nakupljanje masnoće.

Kako očistiti glavu tuša

Način čišćenja tuševa zavisi od materijala. Da biste uklonili kamenac s tuševa od hroma ili nerđajućeg čelika, napunite plastičnu kesu alkoholnim sirćetom. Pričvrstite gumicom preko glave za tuš. Pričekajte jedan sat, a zatim uklonite kesu i uključite tuš kako biste isprali sirće i talog. Polirajte mekom krpom. Za uređaje s uljem utrljane bronzane ili mesingane završne obrade, često se preporučuje da za čišćenje koristite samo vodu.

Kako očistiti WC šolju

Da biste očistili WC, spoljne delove poprskajte sredstvom za čišćenje ili mešavinom sirćeta i vode i samo prebrišite. Koristite blago sredstvo za čišćenje za čišćenje površine WC šolje. Dezinfikujte je ribanjem antibakterijskim sredstvom za čišćenje. Obrišite kapljice mekom suhom krpom. Najbolji način čišćenja WC-a uključuje dezinfekciju cele površine kako bi se uklonili svi virusi, bakterije ili rast buđi koji se tamo zadržavaju. Srećom, ovo ne mora biti dosadan ili grub zadatak. WC šolju bi trebalo da očistite i dezinfikujete otprilike jednom nedeljno, zavisno od učestalosti korišćenja, ili češće ako je neko u  kućanstvu bolestan. Čišćenje toaleta započinje uklanjanjem vidljive prašine i prljavštine. Važno je očistiti područje pre dezinfekcije kako biste bili sigurni da dezinficijens može efikasno da eliminiše klice na površini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.