U trendu

Genijalan trik da vaš escajg ponovo zablista: Potrebna je samo ova sitnica do 10 dinara

Upotreba toksičnih hemikalija za čišćenje i očuvanje srebrnog posuđa nije ni bezbedna ni preporučljiva. Postoji mnogo lakši način da vaš escajg ponovo zablista, a potrebne su vam samo četiri stvari, od kojih jedan ne morate ni da platite – toplu vodu. Ostala tri – sirće, prašak za pecivo i sredstvo za sjaj posuđa – verovatno su već u vašoj kuhinji.

Video postavljen na Instagramu pokazuje trik za „najjednostavnije čišćenje escajga“.

Za početak pronađite jednu pliću posudu i u nju ubacite pribor za jelo koji želite da očistite. Dodatni savet za sjaj viljuški, noževa i kašika je stavljanje aluminijumske folije na dno.

Pospite zatim preko escajga jednu kesicu praška za pecivo, a zatim dodajte pola šoljice alkoholnog sirćeta i 10-ak kapi sjaja za mašinsko pranje posuđa. Sve prelijte zatim šoljom vrele vode i ostavite da odstoji 15 minuta.

Primetićete hemijsku reakciju dok se čini da je mrlja magično uklonjena iz pribora.

Na kraju, izvadite srebrninu iz rastvora, zatim isperite i osušite.

Ovaj trik štedi vreme i novac jer je jeftiniji i efikasniji način čišćenja srebrnog pribora, pošto su sirće i prašak za pecivo generalno mnogo jeftiniji, posebno imajući u vidu male količine potrebne za trik

Ali ima još toga.

Većina proizvoda za čišćenje u domaćinstvu nije dobra za životnu sredinu. Hemikalije u sapunu i deterdžentu za pranje sudova često završavaju u rekama, jezerima i barama. To izaziva rast algi, koje uklanjaju kiseonik iz vode, a nedostatak kiseonika je izuzetno štetan za vodene životinje i biljni svet.

Upotreba prirodnih sastojaka poput sirćeta i sode bikarbone umesto hemijskih sredstava za čišćenje smanjuje količinu proizvedenog hemijskog otpada, što minimizira zagađenje vode i pomaže u zaštiti biodiverziteta u svetskim vodenim putevima, pomažući planeti u celini.

Na kraju, ovaj metod zahteva mnogo manje vode od tradicionalnih metoda za čišćenje pribora. U vreme kada očuvanje vode postaje sve važnije u mnogim delovima sveta, ušteda vode je nešto što svi treba da shvatimo ozbiljno.

Nije nedostajalo komentara na ovu objavu na društvenim mrežama koji pokazuje kako se escajgu lako vraća sjaj, a jedan korisnik je napisao: „Moraću to da probam, skoro da izgleda previše dobro da bi bilo istinito“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.