U trendu

Genijalan trik kako sprečiti klijanje krompira i još nekoliko top saveta za čuvanje hrane

Jedna trula jabuka u korpi pokvariće i ostale, zbog gasa etilena koji ispušta, ali ako trulu jabuku prebacite u kutiju s krompirom, produžićete mu život, jer sprečava klijanje krompira. To je tek jedan od trikova koje je dobro znati u kuhinji, da biste duže sačuvali namirnice i održali njihov kvalitet.

Evo još nekih:

Sitne kolače ili fine keksiće kojih ste napekli u velikim količinama za praznike stavite u plastičnu posudicu i držite u frižideru s komadićem hleba koji će povući vlagu kad kolačići počnu da je gube. Tako će duže ostati prhki i jestivi.

Povrće poput salate, krastavaca ili tikvica osušite i dobro obrišite krpom pre nego što ih stavite u frižider, jer vlaga koju sadrži ubrzava kvarenje. Možete ih čuvati u foliji ili plastičnoj kesi iz koje ste prethodno istisnuli vazduh.

Uvenulu salatu možete spasiti ako je uronite u ledenu kupku. Veliku posudu napunite hladnom vodom i ponovno će izgledati sveže.

Paradajzu i pečurkama više odgovaraju papirnate kese. Ako ste ih kupili u plastičnoj ambalaži, prebacite ih u papir, jer tako neće ispuštati materije koje podstiču kvarenje.

Celer ili brokoli duže će zadržati svežinu ako se zamotaju u prozirnu foliju. Tako mogu stajati u frižideru i do dve nedelje.

Luk će duže ostati svež ako ga okačite u za to predviđenoj mrežici, a mladi luk možete oprati, osušiti i iseckati. Ubacite ga u plastičnu flašu i stavite je u zamrzivač.

Umesto u originalnoj ambalaži ili plastici, sir umotajte u papir za pečenje, a maslacem premažite odsečenu stranu – tako će puno duže trajati. Mekše sireve stavite u aluminijsku foliju, a brojni kuvari čuvaju ga u zatvorenim posudama s kockom šećera protiv plesni.

Uopšteno, da biste sprečili bacanje hrane, namirnice koje treba brže potrošiti čuvajte na prednjem delu police ili u nivou očiju u frižideru.

Zaledite sveže začine

Sveže začinsko bilje možete čuvati u zamrzivaču. Naseckajte ga i stavite u posudu za pravljenje kockica leda. Prelijte maslinovim uljem i zaledite pa iskoristite za kuvanje umaka, supa i čorbi.

Sačuvajte limun duže

Ako vam je potrebno samo nekoliko kapi limuna, izbušite rupicu čačkalicom i kroz nju iscedite sok pa čuvajte limun u frižideru.

Bobičasto voće

Sveže jagode, maline i borovnice potopite u ledenu kupku od sirćeta. Razredite sirće  u vodi u razmeri 1:10, namočite voće, ocedite i dobro osušite. Bobičasto voće nakon toga možete čuvati danima u papirnatoj kesi jer je sirće prirodni ubica plesni i sredstvo za dezinfekciju.

Paradajz čuvajte van frižidera

Paradajz čuvajte tako da leže na onoj strani gde raste peteljka, na ravnoj površini. Čuvajte ih na sobnoj temperaturi jer ih frižider isušuje. Ako nemate dovoljno prostora, pokrijte vrhove paradajza selotejpom kako ne bi imale dodir sa vazduhom pa stavite jedan preko drugog.

Vrh banane omotajte folijom

Peteljku banana umotajte u foliju da se spreči oslobađanje etilena pa će duže trajati. Ako počnu da se kvare, isecite ih i zamrznite za pripremu smutija. Kruške neka budu na sobnoj temperaturi dok ne sazre i tada ih prebacite u papirnatu kesu i odložite u frižider.

I brašno može u zamrzivač

Brašno koje planirate da čuvate duže zamotajte u kesu i na nekoliko sati stavite u zamrzivač kako bi ga hladnoća neutralizovala od štetočina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar