U trendu

Greška koju mnogi prave uništava i garderobu i mašinu: Evo kako da vam odeća duže traje

Često pranje, neadekvatna količina deterdženta, loš odabir deterdženta, kao i visoka temperatura pegle ili mašine za pranje i sušenje veša mogu da skrate “životni vek” košuljama, majicama, pantalonama, suknjama, haljinama, šortsevima…

Da bi vam odeća trajala duže, u rutinu održavanja uvrstite savete profesionalaca.

1. Ređe perite odeću

Često imamo običaj da ubacimo u mašinu za pranje veša džemper, suknju ili pantalone koje smo samo jednom obukli. Ali, što češće peremo odeću koju smo obukli samo jedanput, to će se ona pre ishabati.

Naravno, tanje majice ili košulje uputno je prati posle jednog nošenja, ali komade od grubljih tkanina ne.

2. Stavljajte manje deterdženta

Upotreba veće količine deterdženta je najčešća greška prilikom pranja. Domaćice često misle da će, ako napune dozer praškom, garderoba “izaći” čistija iz mašine, a dešava se upravo suprotno – na garderobi se zadržavaju ostaci praška, pa je potrebno novo pranje, a ono podrazumeva i dodatno habanje odeće.

Ukoliko koristite klasični prašak za veš, pola dozera će biti sasvim dovoljno. Ako ste se, pak, opredelili za tečni prašak u kapsulama, jedna kapsula ubačena u bubanj će “odraditi posao”.

Naravno, vodite računa da prašak namenjen rublju koje ćete otkuvavati ne koristite za pranje tamnijih stvari, jer će početi da blede.

Velika količina deterdženta neće naštetiti samo garderobi, već i mašini za veš.

3. Posebne komade perite ručno

Istina je da je mašina za veš uređaj koji nam umnogome olakšava život. Ali, postoje komadi garderobe koji bi posle mašinskog pranja, čak i na najnižim temperaturama, mogli da budu uništeni.

Garderobu od svilenkastih tkanina potopite u lavor, dodajte malo blagog deterdženta ili šampona i nežno istrljajte, a potom isperite i opet blago ocedite, bez uvrtanja. Centrifugiranje osetljivih materijala iziskuje dugotrajno peglanje, što opet skraćuje vek garderobi.

4. Izbegavajte toplotu kad god možete

Beli peškiri, posteljina, pamučno donje rublje, kuhinjske krpe i stolnjaci iziskuju najvišu temperaturu prilikom pranja u mašini, kao i prilikom sušenja u mašini i peglanja. Vremenom, vlakna na odeći će postati tanja, jer toplota tako deluje na njih.

Zato, kad god ste u prilici, komade koje ne morate da perete na 95 stepeni, perite na što nižoj temperaturi kako biste im produžili vek trajanja.

5. Koristite trimer za odeću

Mnogima je teško da se odreknu omiljenog džempera koji nose godinama, iako su se na njemu pojavila ućebana vlakna ili višak dlačica.

Da biste mu produžili vek, iskoristite trimer za odeću. “Prečešljajte” sve delove na kojima se nalaze nepravilnosti i osvežite izgled omiljenom komadu garderobe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar