U trendu

Hortenzije će biti bujne i raskošne, samo ako ih zalivate na ovaj način: Iskusni baštovani otkrili super caku

Hortenzija je jedna od najlepših cvetnica, a njeno održavanje ume da bude veoma lako

Hortenizje vole vlagu i to je jedino na šta treba da obratite pažnju. Bez vode ona momentalno uvene i ako hoćete da imate lepe cvetove i ukras bašte, obezbedite joj dovoljnu količinu vode.

Pošto većina hortenzija voli polusenku, takođe možete da im pomognete da se previše ne osuše tako što ćete ih posaditi na mesto koje nema previše sunca i zaštićeno je od jakih vetrova.

Određivanje količine vode za vaše biljke hortenzije

Da biste utvrdili koliko vode treba vašoj novoj hortenziji, počnite sa zalivanjem dva-tri puta nedeljno (manje u proleće i jesen, a više leti) i proveravanjem tla između zalivanja. Prstom napipajte tlo oko osnove biljke i proverite da li je suvo. Ako vaša hortenzija pokazuje znake suvoće (poput opadanja listova), možda ćete morati da povećate režim zalivanja.

Samo zapamtite kod većih biljaka hortenzije (kao što su drveće i žbunje), da su ređe, ali dublje zalivanje bolje od češćih i kraćih. Drugim rečima, najbolji način za zalivanje hortenzije je puštanje creva da radi pod niskim pritiskom u dnu biljke nekoliko minuta. Dugo duboko zalivanje dva do tri puta nedeljno biće mnogo efikasnije (pošto mora da dopre do većeg korenovog sistema dublje u tlu) od kratkog zalivanja gornjeg sloja zemlje ako zalivate kanticom i sl.

Profesionalni savet: Zalivajte svoje biljke ujutru ili rano uveče da biste izbegli brzo isparavanje na podnevnoj vrućini. Takođe ćete želeti da razmislite i o đubrenju hortenzija nekoliko puta svake sezone rasta i smanjenju na kraju sezone.

Hortenzije u saksijama

Hortenzije u saksijama će morati da se zalivaju češće od onih u zemlji. Pošto žive u manjem prostoru, možete očekivati da će se ovaj prostor osušiti brže nego što će tlo. Da bi vaša hortenzija u saksiji rasla i bila zdrava, pokušajte da je zalivate svaki drugi dan tokom leta. Ako se zemlja između zalivanja čini previše vlažnom (zapamtite, oni vole vlažnu, a ne natopljenu zemlju), smanjite režim zalivanja na svaki treći dan.

Dobra vest o hortenzijama u saksiji je da je relativno lako osigurati da vaša biljka pravilno drenira i, zbog čega je malo verovatno da vaša biljka pati od neke od uobičajenih zamki „preteranog zalivanja“. Očigledno ćete želeti da posadite svoju hortenziju u saksiju sa drenažnim rupama i budite sigurni da se višak vode pravilno odvodi svaki put kada je zalivate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.