U trendu

Hortenzije će ulepšati i najmanju terasu, uz ove trikove imaćete najlepšu u kraju

Omiljeni letnji cvet, u najrazličitijim nijansama ukras mnogih parkova, bašti i dvorišta, u punom je cvatu, ali mnogi ne znaju da uzgajanje ove biljke ne zahteva veliku površinu već da može biti i predivan ukras vaše terase.

Hortenzija vodi poteklo iz Severne Amerike, gde su pronađeni njihovi tragovi stari između 40 i 65 miliona godina, raširile su se zatim Japanom, a u Evropu su stigle tek 1736. godine.

Danas su leta nezamisliva bez njih, a činjenica da se mogu gajiti i na najmanjoj terasi, pa čak i prozorima i saksijama na stolu oduševila je mnoge. Ipak, potrebno je imati u vidu nekoliko detalja, piše Zadovoljna.hr.

1. Pazite na veličinu saksije

Hortenzije su biljke koje relativno brzo rastu pa već za godinu dana mogu značajno uvećati veličinu svog korena, a time i drugih delova. Zato je nužno pripaziti na veličinu saksije prilikom sadnje. Izbegavajte da ih gajite u plastičnim saksijama u kojima ste ih kupili i svakako ih presadite. Neka saksija bude u skladu s vrstom hortenzije koju ste kupili jer se njihova veličina kreće od pola pa sve do više od dva metra.

2. Smestite ih u senku

Ove biljke idealne za male balkone jer pružaju zaštitu od pogleda, ali da bi uspešno rasle, potrebno ih je smestiti u senovito mesto. Njihovo idealno stanište trebalo bi da bude okrenuto prema istočnoj ili jugoistočnoj strani sveta.

Tako će hortenzija dobiti jutarnje i prepodnevne sunčeve zrake, ali neće im biti izložena tokom podneva i popodneva kada su temperature vazduha najviše. Svakako nastojte da izbegnete njihovo postavljanje na balkone koji su okrenuti jugu i zapadu.

Kada pak stigne zima, premestite ih u unutrašnjost doma, ali ne u one prostorije u kojima je izuzetno toplo.

3. Zalivajte ih dvaput dnevno

Sam naziv ovih biljaka dolazi od grčkih reči hydros (voda) i angos (saksija), a to dovoljno govori o tome koliko im je potrebno vlažno tlo. Zato ih je tokom najvećih letnjih vrućina potrebno zalivati ujutru i uveče, dok će tokom manje sparnih dana i jedno zalivanje rezultirati uspehom. Ove biljke imaju izuzetnu moć regeneracije pa će čak i one uvele nakon jednog zalivanja ponovno oživeti.

Dodatni trik

Ono po čemu su hortenzije jedinstvene u biljnom svetu je to što mogu promeniti boju svojih cvetova. Prvi su to primetili vrtlari i botaničari u 18. veku, a danas postoji vrlo jednostavan način na koji i sami možete kreirati paletu boja svojih hortenzija.

Tajna je u pH vrednosti tla, odnosno njegovoj kiselosti ili alkalnosti. Ako je pH niži od 6, cveće će biti ljubičastih i plavih tonova, a ako je viši od 7, možete očekivati ružičaste tonove. Kako biste saznali koliki je pH zemlje kojom raspolažete, u vrtnim centrima možete nabaviti jednostavni pH tester.

Kada saznate vrednosti i želite snizite pH, dodajte aluminijum sulfat u zemlju, a ako želite da povećate pH, pomoći će vam krečnjak u prahu. Ipak, imajte na umu da će bele hortenzije skoro uvek ostati bele jer one vrlo teško menjaju boju, prenosi Zadovoljna.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)