U trendu

Hrizanteme će vam cvetati od novembra do aprila: Samo zapamtite ovaj zlatni savet

Hrizanteme su u narodu još poznate i kao zimske ruže, a kraj septembra i početak oktobra je pravo vreme za njihovu sadnju.

Hrizanteme spadaju u red višegodišnjih biljaka, mada ukoliko živite u planinskim područjima ili mestima gde su zime jaki mraz nekada ipak može da ih uništi.

Zimske ruže, kako ih mnogi zovu, potiču iz istočne Azije, a ime su dobile po žutim cvetovima od grčke reči chrysos koja znači zlatan i anthemon – cvet.

Iako se u imenu ovog cveća naglašava žuta boja, hrizanteme mogu biti raznih boja – žute, bordo, ljubičaste, roze, crvene, bele, šarene… Rastu žbunasto, razmnožavaju se sadnjom semena, ili iz reznica.

Hrizanteme se mogu držati i na osunčanim mestima, kao i u hladovini. U prvom slučaju je bolje birati one biljke sa više pupoljaka, a u drugom one sa više cvetova. Najbolje je kupiti nekoliko saksija sa biljkama u različitim fazama cvetanja.

Kada je u fazi cvetanja najvažnije je da hrizantema ima dovoljno vode, zato je potrebno svakodnevno zalivanje. Za nju je najbolje humusno zemljište. Iako voli vodu ne treba da pliva u njoj, pa treba zalivati svakog dana, ali s malim količinama vode.

Kako biste ih sačuvali i tokom leta, redovno ih zalivajte i ne dozvolite da krenu da se suše.

Da bi hrizanteme cvetale tokom cele sezone, potrebno je otkidati mrtve cvetiće, kako bi biljka usmerila energiju na otvaranje novih pupoljaka.

Ukoliko želite da ih iz saksije presadite u zemlju to je najbolje da uradite tokom proleća i leta, jer je biljci potrebno par meseci da se lepo ukoreni. U suprotnom su joj šanse da preživi zimu i mrazeve manje, piše Novi.ba.

Ako pak uzimate one sa već formiranim busenom nemate brigu da će se osušiti, ali je sada, krajem septembra i početkom oktobra pravo vreme za njihovu sadnju.

Kao prihranu možete koristiti neko od đubriva koje su namenjen za biljke i za cvetanje i time ćete obezbediti da vam one cvetaju od rane jeseni skoro do kraja zime.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar