I šećer može da se pokvari: Evo kako da prepoznate kada više nije za upotrebu

Da li ste se nekada zapitali koliko vremenski šećer može da stoji u vašoj kuhinji, a da i dalje bude jestiv?

Šećeru rok ne ističe, ali to ne znači da će biti svež kako meseci prolaze.

Granulirani beli šećer zaista ima neograničen rok trajanja, posebno ako se čuva na suvom i tamnom mestu. Pored toga, šećer je efikasan konzervans, a pošto dobro upija vlagu iz hrane, često je ključni sastojak u kiseljenju.

Iako šećer možda nema rok trajanja, može biti kontaminiran štetočinama, vlagom i drugim supstancama koje mogu uticati na njegov kvalitet ili učiniti nebezbednim za upotrebu. Pored toga, šećer može apsorbovati mirise i ukuse.

Mnoge organizacije za bezbednost hrane preporučuju da bacite kesu šećera nakon dve godine, ali ako ne primetite nikakvu promenu u mirisu ili kvalitetu, stari šećer će delovati jednako dobro kao i nova kesa šećera.

Šta je sa smeđim šećerom?

Smeđi šećer ima reputaciju kvarljive robe, a u ovom slučaju se uglavnom odnosi na to da se na vazduhu dosta stvrdne. Nepropusna posuda u velikoj meri sprečava ovo.

Ako vam se smeđi šećer stvrdne, možete ga staviti na kratko u mikrotalasnu ili pomešati sa nekoliko kapi vode i on će omekšati šećer.

Preporučuje se da se smeđi šećer čuva u hermetički zatvorenoj posudi i da se koristi u roku od dve godine za optimalnu svežinu i ukus.

Pored toga, smeđi šećer možete čuvati u zamrzivaču, ali imajte na umu da ćete morati da ga odmrznete nekoliko sati pre upotrebe, prenosi o21.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.