U trendu

I vi ovo sigurno radite u WC-u, ali to vas neće spasiti infekcije

Verovatno se osećate malo udobnije ili sigurnije kada hladnu plastiku daske ve-ce šolje prekrijete slojem toalet papira ili papirnom presvlakom. Ako ste mislili da je to jedan od načina da se spreči i kontakt sa bakterijama, stručnjaci vam poručuju da se varate!

Prekrivanje daske na ve-ce šolji neće zaustaviti bakterije i neće vas sa sigurnošću sačuvati od zaraze, tvrde stručnjaci.

„Presvlake za ve-ce šolje su upijajuće i porozne, a bakterije i virusi su mali, pa tako bez problema prolaze i kroz njih kao i kroz papir koji stavljate na ve-ce šolju“, rekla je Keli Rejnolds, istraživač javnog zdravlja sa Univerziteta u Arizoni, a prenosi UsaToday.

„Rizik od zaraze je mnogo veći kada se pušta voda, jer se tada dešava da delići fekalija kroz vazduh dopru do ruku, pa i do usta i nosa“, dodala je Rejnoldsova.

Doktor Vilijam Šafner, profesor preventivne medicine na Univerzitetu „Vanderbilt“ se slaže da presvlake za ve-ce šolje nisu korisne. Dodatno je, međutim, naveo rezultate novog istraživanja, koje je opovrglo predrasude o tome, da daske sa ve-ce šolja mogu da šire bolesti i zaraze koje se prenose seksualnim putem.

Kada je reč o pokrivanju daske na šolji toalet papirom, naučnici tvrde da takva praksa može čak i da pogorša stvari.

„Stavljanje komada toalet papira preko daske kao improviziranog pokrivača, samo povećava površinu za razmnožavanje bakterija“, rekao je Rejmond Martin, direktor britanskog udruženja vlasnika javnih toaleta.

„Ipak pokrivanje daske na šolji papirom ima i pozitivne efekte. „Ljudi, kada prekriju šolju, uglavnom posle toga, na nju i sednu, a ne ‘lebde’ iznad nje. Na taj način sprečavaju prskanje iz šolje“, objasnila je Keli Rejnolds.

„Najveći rizik u javnim toaletima odnosi se na dopiranje fekalnih materija u usta i to preko prljavih ruku“, rekla je Rejnoldsova. Dodala je da je zato najvažnije dobro oprati ruke posle korišćenja toaleta, i to trljanjem sapunicom u trajanju od 20 sekundi pre ispiranja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar