U trendu

Iako deluje lako, ipak nije: TRIK kako da jednostavno operete KOLICA ZA BEBE

Kolica za bebe deo su odrastanja svakog mališana. Omogućavaju njihovo jednostavno, a udobno i zanimljivo prevoženje, šetnju i posebno mogućnost za putovanja, boravak u prodavnicama i odlazak bilo gde napolje, a da ih ne morate držati u krilu. Dečija kolica koriste se kako leti, tako i tokom zime i imaju potrebu za temeljnim i kvalitetnim održavanjem, kako zbog čestog prljanja, tako i zbog blagovremenog održavanja higijene i bezbedne vožnje deteta.

Pranje kolica za blizance, klasična ili varijanta kolica 3 u 1 stavka je o kojoj treba razmišljati još prilikom njihovog odabira i kupovine. Sigurno će se svaki roditelj naći u situaciji da su kolica za bebe isprljana od hrane, spoljnih vremenskih faktora i važno je pronaći adekvatan način za njihovo održavanje. Postoji više načina za prevazilaženje ovog problema, kao i mogućnost njihovog olakšanog održavanja

Kolica za bebe treba da imaju uputstvenu dokumentaciju

Dečija kolica moraju se adekvatno čistiti i održavati, s vremena na vreme. Još prilikom kupovine kolica za bebe dobro je razmatrati opciju njihovog održavanja. Za to su uvek dostupni saveti prodavaca, koji neretko mogu biti vrlo ubeđivačke prirode, u pravcu donošenja odluke i što većeg obima prodaje.

Ipak, ima i onih koji će vas iskreno posavetovati o tome kako se održavaju dečija kolica i za koja da se odlučite u tom pogledu, bez obzira na novčani izdatak. Naime, obično kolica za bebe u zavisnosti od vrednosti imaju garantni list – u kome se navodi do kada se mogu reklamirati u slučaju opravdanog gubljenja funkcija. Takođe, imaju i uputstva za sklapanje, rasklapanje, promene delova, posebno ako se radi o kolicima 3 u 1, odnosno setovima. Što je više sklopivih i skidajućih delova na kolicima, to je jednostavnije njihovo pranje i održavanje.

Mogućnost pranja u veš mašini često se navede u oznaci na samim kolicima, ali ukoliko to nije slučaj predlog je pogledati papire koje se dobijaju prilikom kupovine, jer će znatno olakšati njihovo održavanje.

Mašinsko pranje naravno može podrazumevati da se koriste neutralniji deterdženti, često i bez omekšivača, posebno prilagođena za dečiju kožu, jednostavnije ispiranje i materijal izrade tekstilnih delova kolica. Posebno je to značajno zbog čestog kontakta dece, spavanja i boravka u kolicima, pa da ne bi došlo do osipa ili nekih efekata na kožu bebe.

Čišćenje kolica za bebe može da bude samostalno i zabavno

U slučaju da niste prilikom kupovine razmotrili mogućnost skidanja delova i njihovog pranja, imamo rešenje za vas. Kolica se jednostavno, brzo i lako mogu oprati u kadi, ili u dvorištu uz upotrebu creva ili velikog šmrka za vodu. Ovde je važno razmišljati o upotrebi hemijskih sredstava koja su isključivo neutralna, kako na kožu bebe tako i na sam materijal, da ne bi došlo do bojenja, fleka i  uništavanja možda i novih kolica za bebe.

Ključni momenat jeste detaljno i uporno ispiranje. Najčešće se dečiji prašak ili sapun nanese na vlažna kolica, ostavi da odstoji neko vreme i zatim ispira uz čistu vodu. Ispiranje mora da se vrši u više navrata, jer se svako sredstvo brzo upija, pa je moguće da se kasnije jave beli krugovi, odnosno fleke vidljive tek nakon sušenja. Zato, savet jeste da se kolica peru kada je lepo vreme i moguće brzo sušenje i vraćanje u upotrebu.

Upotreba krutih četki za ribanje, žica i sličnih predmeta može oštetiti materijal, pa je poželjno izbegavati grubo ribanje. Metalni delovi i točkovi kolica peru se jednostavno uz vodu i sredstvo za čišćenje, brzo se suše i najlakši su deo održavanja kolica za bebe čistim.

Zaštitite dečija kolica na vreme

Kako biste olakšali održavanje bilo kolica za blizance, dečijih standardnih ili kolica 3 u 1, možete unapred razmišljati o njihovoj adekvatnoj zaštiti. Naime, čuvanje kolica u zatvorenim prostorijama – hodnicima zgrada, podrumima i garažama odlično je rešenje pre nego da i tokom leta stoje negde napolju. Mogu se napuniti vlagom, dimom i drugim materijama.

Takođe, kako je zimi otežano njihovo pranje, posebno ako nije moguće mašinsko, poželjno je kupiti sve navlake koje će smanjiti uticaj kiše, snega i drugih atmosferskih uticaja, a ujedno povećati i zaštitu vaše bebe tokom vožnje. Tu su navlake za zaštitu kolica od kiše, koje prekriju celokupna kolica, zaštite dete i ujedno i materijal koji bi se inače morao prati nakon svake vožnje. Održavanje kolica za bebe može da bude preventivna mera, o kojoj će se razmišljati prilikom kupovine, pa da kasnije budete bez brige i jednostavno operete sve delove koji se skidaju u mašini. U suprotnom slučaju, moguće je oprati ih u kupatilu, odnosno kadi ili tuš kabini, ili u dvorištu uz dotok čiste vode. Adekvatna zaštita kolica za bebe biće njihovo sklapanje i odlaganje u zatvorene prostorije, uz posebne navlake.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.