U trendu

Iako ga mnogi mrze: Psiholozi tvrde da vas ovaj dosadni posao čini „srećnijim i mirnijim“

Pranje posuđa može biti dobro ako se izvodi na svestan način. Svesnost se definiše kao ‘obraćanje pažnje na poseban čin; namerno, u sadašnjem trenutku’.

– Da biste prali posuđe na pažljiv način, morate biti prisutni dok to radite, primećujući toplotu vode na koži, miris deterdženta za pranje posuđa i osećaj posuđa u ruci – kaže spisateljka Christine Schoenwald.

Studija koju su proveli istraživači sa Univerziteta Florida State, pokazala je da svesno pranje posuđa može biti terapeutsko i da ta aktivnost može povećati osećaj dobrobiti i smanjiti osećaj nervoze i teskobe.

U istraživanju je bio 51 volonter. Polovina je dobila zadatak da pročitaju odlomak koji se fokusirao na osetilno iskustvo pranja posuđa, a ostali odlomak o pravilnim tehnikama pranja posuđa. Akteri su usmeno i pismeno izneli svoje interpretacije čitanja, a zatim je svako do njih oprao 19 već očišćenih posuda.

Rezultati su pokazali da su oni koji su to radili svesnije pokazali veće stanje svesnosti, povećanje inspiracije i kreativnosti, smanjenje nervoze, a kontrolna grupa nije pokazala promenu.

Pranje posuđa nije jedina aktivnost u kojoj možete vežbati svesnost – svaki rutinski posao poput pranja veša, usisavanja, grabuljanja lišća može biti prilika, piše Your Tango.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar