U trendu

Iako se smatra magičnom, ove 4 stvari ne čiste se sodom bikarbonom!

Kada god treba očistiti neku upornu ili nezgodnu fleku, kao rešenje nameće se soda bikarbona. I zato s ponosom nosi nadimak magični prah. Njene namene u domaćinstvu su brojne, a pored toga što je koristimo za posuđe, pravljenje sredstava za pranje mebl štofova, za dezinfekciju površina, za tvrdokorne mrlje na šporetu, sjajna je za probleme sa varenjem i za izbeljivanje zuba. Ipak, trebalo bi da znate da postoje situacije u kojima ona može naneti više štete nego koristi i to najviše zbog toga što neki materijali propadaju u kontaktu sa sodom bikarbonom.

Staklo

Soda bikarbona je fini abrazivni prah koji će ogrebati naočare i ogledala ako ih pokušate koristiti kao sredstvo za čišćenje. Umesto toga, koristite normalno sredstvo za čišćenje stakla ili sirće za čišćenje prozora ili ogledala.

Antikno srebro

Voda i soda bikarbona mogu ukloniti mrlje sa starinskog srebrnog posuđa, ali morate biti vrlo oprezni. Upotrebljavajte samo malo sode bikarbone i pomešajte je sa puno vode, jer ako je smesa previše abrazivna, oštetiće srebro – izgubiće patinu i potamneće, a to ne želite.

Aluminijumsko posuđe

Ako imate aluminijumske lonce i šerpe, nemojte posezati za sodom bikarbonom da biste ih osvežili. Ako je reč o naslagama zagorele hrane, tada budite vrlo obazrivi, treba raditi nežno i brzo, ne sme dugo da bude u dodiru sa metalom. Aluminijum je tanak i porozan, pa soda bikarbona može prouzrokovati njegovu oksidaciju i promenu boje.

Keramička ploča za kuvanje

Ako je vaš šporet izrađen od keramičkog stakla, soda bikarbona ne sme da se koristi. Njegova abrazivna priroda ogrebaće ploču i ostaviti belu naslagu. Isto se odnosi na vrata rerne, ni njih ne treba tretirati sodom bikarbonom, a umesto nje bolje je odlučiti se za limun ili sirće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.