U trendu

Idealan cvet za svaku baštu: Lako se uzgaja, uživa u suncu i vrućini, a može i bez vode

Devojačko ili dikino oko (Coreopsis) u prirodi raste u prerijama i suvim ravnicama Severne Amerike. Spada u porodicu glavočika, Asteraceae. Ova je trajnica idealna biljka za svaki vrt jer nije zahtevna u pogledu uzgoja, odgovara joj svako tlo, otporna je na sušu, voli vrućinu i direktnu sunčevu svetlost, a cveta od leta pa sve do prvih dana jeseni.

Raste u obliku grma, u zavisnosti od sorte, od 30 pa sve do 120 cm. Listovi su tamnozeleni, perasto sastavljeni. Cvetovi su najčešće jarkožute boje dvostruki ili jednostruki. Razmnožava se semenom koje se seju na otvorenom, na željeno mesto u bašti u proleće. Mlade biljčice presađuju se na razmak od 20 cm.

Coreopsis voli osunčano mesto u vrtu i propusno tlo. Kad se prilagodi uslovima u vrtu, traje godinama. Cvetanje se može produžiti ako se uklanjaju precvali cvetovi. Svake treće godine žbunove bi trebalo podeliti i ostaviti najsnažnije, kako bi se podmladili. Više sorte Coreopsisa sade se u pozadinu gredice ili se uzgajaju za rez. Niže sorte sade se na rubove gredica.

Napomena: Otporna je na sušu i može preživeti s vrlo malo vode, ali je svakog proleća potrebno oko grmova staviti tanak sloj komposta kako bi se zadržala vlaga i sprečio rast korova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar