U trendu

Ima 15 pari nogu i izgleda jezivo: Ali postoji dobar razlog zašto ovaj insekt ne treba ubijati

Kućna stonoga duga do tri centimetra može da ugrize, ali nije opasna. Naprotiv, korisna je…

Na listi brojnih životinja koje s vremena na vreme uđu u naše domove je i kućna stonoga, među kojima je najpoznatija kućna . Ova mala životinja, duga do tri centimetra, može da ujede, ali zapravo ne predstavlja ozbiljnu pretnju po domaćinstvo.

Ipak, verujemo da nije prijatno gledati kako se, zahvaljujući svojih 15 pari nogu, veoma brzo kreće po zidovima i plafonima. Iako bi vaša prva reakcija mogla da bude da zgrabite časopis, papuče ili pecaljku za muve i zamahnete njime pre nego što pobegne, zapamtite da je bezopasna. U stvari, kućna stonoga je korisna jer bi nam, hraneći se srebrnim ribicama, muvama, stenicama, pa čak i bubašvabama, mogla pomoći da uklonimo štetočine iz kuće.

Njegovo prisustvo, dakle, znači da možemo da imamo problem sa najezdom insekata u kući koji treba da rešimo, ali može ukazivati i na vlagu. Naime, osim hrane, stonoge privlače i vlažna područja sa visokom vlažnošću. U domove ulaze kroz pukotine i druge otvore, a mogu se videti i na vlažnim mestima kao što su podrumi, kupatila, saksije, garaže… Ova bića su osetljiva na svetlost. Danju traže zaklon, a u mraku izlaze u potrazi za hranom. Tako da može biti izazov uočiti ih.

Umesto da ih ubijate, pokušajte da ih sprečite da uđu u vaš dom uklanjanjem hrane i izvora vlage i blokiranjem ulaznih tačaka. Na primer, koristite odvlaživač koji će ukloniti višak vlage, pokrenuti izduvne ventilatore u kupatilima i drugim mestima izloženim visokoj vlažnosti, rešiti vodoinstalaterske probleme, zakrpiti pukotine, čistiti, usisavati redovno… Možete se osloniti i na neke prirodne repelente.

Kućne stonoge su osetljive na jake mirise, tako da možete koristiti lišće pandana da biste izbegli ulazak u vaš dom. Ostali prirodni repelenti uključuju limunsku travu i eterična ulja poput peperminta. Pomešajte eterično ulje sa vodom i poprskajte oko mogućih ulaznih tačaka ili mesta gde ste videli stonoge, prenosi Jutarnji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.