U trendu

Ima li razlike između sode bikarbone iz apoteke i one iz prodavnice? Evo šta kažu stručnjaci

Soda bikarbona se nalazi skoro u svakom domaćinstvu i njena je primena višestruka

Soda bikarbona koju mnogi smatraju „čistom“ prodaje se u apotekama po mnogo višim cenama od „obične“ koju možete da nađete u lokalnim prodavnicama, pakovanu u kesice.

U javnosti postoji verovanje da ona u kesicama sadrži aluminijum, dok ova druga koja se prodaje kao „čista“ nema nikakvih sličnih primena.

Da li zaista postoje razlike u sodi bikarboni koju kupujemo u prodavnici u odnosu na onu koju nabavljamo u apoteci objašnjavaju hemičar i farmaceut.

– U sodi bikarboni nema aluminijuma, to jednostavno možete da zaključite na osnovu hemijske formule ovog jedinjenja – kaže za Telegraf profesor hemije Ivana Lautarević.

Ona objašnjava da je natrijum hidrogenkarbonat, soda-bikarbona ili natrijum bikarbonat čija je formula NaHCO3, jedinjenje u kome apsolutno nema aluminijuma, što se vidi i iz hemijskih elemenata, ali i iz reakcije kojom nastaje.

–  Soda bikarbona se dobija hemijskom reakcijom, a sam proces nastanka se naziva Solvejev postupak: NH3 + CO2 + H2O → NH4HCO3, a onda se NH4HCO3 kombinuje sa natrijumhloridom  i dobijate: NH4HCO3 + NaCl → NaHCO3 + NH4Cl.

U ovoj reakciji nigde nema nigde aluminijuma, čija je hemijski simbol Al – objašnjava profesorka hemije.

Ona navodi da to više liči na neku zabludu, koja je napravljena i marketinški trik.

– Nema nikakve logike u tom uverenju, jer je sastav sode bikarbone isti. Na kraju, pročitajte sastav na kesici u prodavnici i na onoj koju kupujete kao „čistu“, i videćete da li ima razlike – ističe Lautarević.

Pakovanje „obične“ sode bikarbone od 500 grama košta između 65 i 100 dinara, u zavisnosti od proizvođača, dok pakovanje od 400 grama one medicinske, koju prodaju uz epitet „čista“ košta od 500 do 780 dinara.

Medicinska soda bikarbona koja se prodaje u apotekama ima, istina, luksuznije pakovanje.

– U sintezi sode bikarbone nema aluminijuma, ali da li ima nekog takozvanog onečišćenja i da li se ubacuju neke primese u proizvodnji, mi koji radimo u apotekama to ne možemo da znamo – kaže za Telegraf farmaceut Goran Stamenković.

On objašnjava da joj je namena slična, bilo da je kupljena u apoteci ili u prodavnici.

– Tačno je da na pakovanjima koja stižu u apoteke piše da je „čista“ soda bikarbona, odnosno da nema primesa aluminijuma, a da bi znali da li one u prodavnici imaju neke dodatke morate da pročitate sastav koji je, pod obavezno, naveden na pakovanju – savetuje on.

(Telegraf.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.