U trendu

Ima magičnu moć: Ovaj cvet donosi sreću neudatim devojkama

Legenda kaže da ovo saksijsko cveće ima zaista magičnu moć. Usamljenim devojkama pomaže da upoznaju svog bračnog druga, udatim ženama da poboljšaju odnose u porodici, a onim ženama koje sanjaju o deci, daje radost materinstva.

Međutim, sama po sebi ova biljka ne obavlja čuda.

Da bi bila magična, morate biti pažljivi i sa ljubavlju brinuti o njoj.

Samo u brižnim rukama Spatifilum cveta. I ako se pojavi cvet – budite sigurne: vaša najdraža želja će se ostvariti!

Izgled i održavanje
Spatifilum (Spathiphillum) se u narodu naziva i “mesečev cvet ” ili “mirni ljiljan”.

Ova biljka nema stablo – listovi su ovalni ili kopljasti i rastu direktno iz zemlje. Mogu da dostignu visinu i do pola metra.

Ako “ženska sreća” odluči da cveta, primetićete pupoljak na prvom malom klipu duge stabljike, a tek onda, uz odgovarajuću negu, pretvara se u prelepi beli cvet. Cvetovi mogu da traju i do dva meseca, a zatim ih treba odrezati  kako bi biljka mogla da nastavi sa cvetanjem.

Najbolje je čuvati biljku na temperaturi od najmanje 18 stepeni, ali najviše joj odgovara temperatura od 22-23 stepena.

Takođe, u hladnim mesecima, nemojte je držati uz vrata koja se stalno otvaraju, jer je osetljiva na promaju.

Poznat kao ženska sreća
Prema predanju Spatifilum ima čarobnu moć. Naime, od davnina se smatralo da ova biljka privlači pozitivne promene, naročito u ljubavi. Tako da su usamljene devojke nalazile momke za koje bi se udavale, a udatima je donosila dobre porodične odnose.

Prastaro verovanje zadržano je i danas, pa ne čudi što je “ženska sreća” najčešće poklanjano cveće za rođendan i slavu.

Međutim, da bi Spatifilum uneo harmoniju i radost u dom morate ga, po legedni, iskreno voleti i posvećivati mu pažnju. Jedino na taj način doćiće do izražaja njegova magična svojstva.

Posebna svojstva Spatifiluma
Pored dekorativnog karaktera, ova biljka spada u prečišćivače vazduha. Otklanja 60 odsto zagađivača u prostoriji, uključujući amonijak, benzen, aceton, alkohol, formaldehid i trikloretilen.

Posebno se ističe njeno dejstvo na pore plesni, zbog čega je obavezni detalj u prostorijima u kojima je velika vlažnost vazduha.

Mnogi je drže u svom domu ili kancelariji kao prirodno sredstvo protiv zračenja, jer ima sposobnost neutralisanja toksičnih gasova.

Spatifilum upija štetna zračenja, koja preobražava u korisnu energiju za rast.

Pored svega navedenog treba znati da je ova lepa dekorativna biljka i blago toksična, pa tako može da vam nadraži ruke. Savetuje se da je uvek držite dalje od dece i da posle kontakta sa njom dobro operete ruke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar