Ima moćno značenje: “Biljka besmrtnosti” biće najlepši ukras vašeg dvorišta

Znate li koja je “biljka besmrtnosti”? Želite li je u svom vrtu?

Reč je MORINGI.

Nega moringe

Moringa, osim što se veoma lako uzgaja, ne zahteva previše nege. Samo se uverite da vaša biljka ima odgovarajuću strukturu i dovoljno vode da pravilno raste.

Što se tiče zalivanja, važno je održavati tlo vlažnim redovnim zalivanjem biljke. U stvari, ako tlo biljke ostane suvo, može uvenuti.

Moringa ne zahteva nikakvo posebno đubrivo, samo dodajte kompost u zemlju ili kontejner svake godine i ionako će dobro rasti.

Što se tiče strukture, moringa zahteva neku vrstu potpornog okvira, jer uz odgovarajuću podršku može narasti do 10 m visine.

Moringa je biljka koju zovu čudotvornim drvetom, drvetom života, a kod nas je dostupna u prahu.
Moringa dolazi iz Indije i ono što je karakteristično jeste da je svaki deo ove biljke jestiv i može se koristiti u alternativnoj medicini.

Zdravstvene prednosti

Ova biljka je izvor vitamina B2, B6, C i A, kao i magnezijuma i gvožđa. Ima visok sadržaj kvercetina koji utiče na snižavanje krvnog pritiska i hlorogene kiseline, koja snižava šećer u krvi.
Poseduje antiinflamatorna i antidepresivna svojstva, pa se koristi i u tretmanu nekih autoimunih oboljenja.

Moringa snižava loš holesterol i ima veliku ulogu u mršavljenju. Hrani kožu i kosu, jača kosti, štiti jetru… Indijci tvrde da ova čarobna biljka deluje na preko 200 bolesti!

Vrlo lako ćete je uvrstiti u ishranu, samo je potrebno da malo praha dodate u jelo, smuti ili neki drugi napitak, a možete i samo pomešati sa vodom i piti umesto čaja.

Obratite pažnju i koristite je u malim količinama jer ima laksativno dejstvo i može izazvati stomačne tegobe, svakako se obavezno konsultujte sa lekarom pre upotrebe moringe. Trudnice i dojilje ne smeju da je koriste jer za njih može biti opasna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.