U trendu

Imate problema s paucima u svom domu? Ovo su neke od stvari koje ih privlače

Smatra se da je čak oko 15% populacije arahnofobično, ali čak i da generalno ne volite insekte, pronaći pauka u svojoj kući nije lep osećaj.

Naravno, pauci su odlični za smanjenje broja dosadnih insekata poput komaraca i muva u vašoj bašti, ali ne donose mnogo udobnosti kada se nastanjuju u vašem životnom prostoru. Na sreću, i dalje je moguće da vaš dom bude bez pauka uz minimalan napor, piše Best Life Online.

Snažno spoljno osvetljenje

„Paukove privlači svetlost, tako da spoljna svetla mogu da ih privuku spolja“, kaže Džim Skiner iz A&C Pest Management.

„Ako imate spoljna svetla koja privlače mnoge bube, ovo je verovatno faktor koji doprinosi većoj populaciji pauka u vašem domu i oko njega. Razmislite o prelasku na žuta svetla ili korišćenju svetlećih senzora na pokret koji se aktiviraju samo kada je to potrebno.“

Rupe ili pukotine na zidovima

Svi domovi zahtevaju redovno održavanje, od provere da li krov propušta do provere temelja. Osim što će vaš dom biti topliji, stručnjaci kažu da će krpljenje teško uočljivih rupa takođe zadržati pauke napolju tamo gde im je mesto.

„Jedan od manje očiglednih načina na koji možete da pozovete pauke u svoj dom je kroz pukotinu ili rupu u zidovima ili prozorskim daskama. Pauci mogu da se provuku kroz ove male praznine, što im daje lak pristup vašem životnom prostoru“, kaže Ken Unger, predsednik Suburban Pest Control.

„Ako primetite bilo kakve pukotine ili rupe oko ulaza, važno je da ih zapečatite“.

Druge štetočine

Pauci će ostati samo tamo gde znaju da mogu dobiti dobar obrok. „Prisustvo insekata i drugog plena u domovima je čest razlog za ulazak pauka“, kaže Glen Remzi, viši menadžer tehničkih usluga u Orkin Pest Control, za Best Life.

Najbolji način da se insekti drže podalje obično uključuje brzo odlaganje smeća, posebno otpada od hrane. Ako primetite da se problem ne popravlja, razmislite o tome da pozovete profesionalnu kompaniju za istrebljenje za pomoć.

Biljke u bašti

Imati bujni travnjak sa puno grmlja i cveća može biti fantastičan način da poboljšate svoju baštu i privučete pažnju na svoju imovinu. Nažalost, držanje vegetacije tako blizu vaših spoljašnjih zidova takođe može biti otvorena pozivnica za pauke.

„Trebalo bi i da uklonite sve biljke u blizini spoljašnjih zidova vašeg doma“, kaže Marija Ričmond iz Ransford Pest Control to Best Life. „Ovo uključuje vinovu lozu i biljke na prozorskim daskama jer je poznato da privlače paukove mreže.“

Sobne biljke

Sobne biljke takođe mogu biti problem sa paucima. „Kućne biljke pružaju idealno okruženje za paukove u smislu skloništa“, kaže Aleks Altizer, vlasnik kompanije Eastside Ekterminators, za Best Life.

„Ne pomeramo se i ne dodirujemo naše biljke mnogo, tako da su one odlično mesto za njih da se sakriju i grade gnezda – posebno ako biljke imaju puno listova.

Ovo može biti posebno tačno ako ne pratite njihovo održavanje. „Ako imate puno saksijskih biljaka i lišća oko kuće gde pauci vole da prave svoje mreže, vreme je da ih očistite i podrezujete“, kaže Džordan Foster, specijalista za štetočine u Fantastičnoj kontroli štetočina.

Pored toga, prekomerno zalivanje sobnih biljaka može privući infestaciju buba kao što su gljivične komarce, bele mušice, tripsi i brašnaste bube. Ovi uslovi mogu direktno da naškode vašoj kućnoj biljci i zapravo je pretvore u lovište za pauke, kaže za Best Life Džoš Bejker, glavni administrativni službenik Triangle Pest Control.

Topli uglovi soba

„Paukovi su hladnokrvna stvorenja, što znači da traže toplinu da bi regulisali svoju telesnu temperaturu“, objašnjava Lorne Hanevič, korporativni trener u Clark’s Termite & Pest Control.

Stoga, Hanevič napominje da su „topli i udobni uglovi“, često u blizini uređaja za grejanje, savršeno mesto za pauke. „Redovno usisavanje i čišćenje ovih područja može ih odvratiti od osećaja kao kod kuće“, sugeriše Hanevič.

Zato što se spustite nisko na ruke i kolena da biste očistili prostor ispod nameštaja. Teško dostupni uglovi u sobama su savršeno mesto za paukove da pletu svoje mreže, što ih često čini jednim od mesta na kojima se okupljaju kada ih ne diraju.

Vlaga i buđ

Kao što je pomenuto, pauci traže topla skrovišta, ali ih takođe „privlače područja sa visokim nivoom vlažnosti“, kaže Hanevič.

„Vlažni podrumi, cevi koje cure ili slabo provetreni prostori mogu stvoriti idealne uslove za razvoj pauka“, dodaje on.

Otvoreni prozori i vrata

Nema ništa bolje od toga da vaš dom oduše svežim i hladnim mirisom uz spoljašnji povetarac. Ali ako ostavite svoje prozore širom otvorene, otvarate svoj dom invaziji pauka.

„Iako je prirodna ventilacija odlična za domove, ona takođe daje paucima lak pristup“, kaže Skiner. „Obavezno zaštitite sve prozore i vrata dobro prilepljenim rešetkama ili mrežastim ekranima kako biste sprečili da pauci pobegnu.“

Nered

Čak i ako niste najuređenija osoba, niko ne voli neurednu kuću, osim pauka. Stručnjaci upozoravaju da pored toga što je neugledan, neuredan dom može povećati verovatnoću da će pauci poželeti da se motaju okolo, posebno ako su u udaljenim područjima kao što su podrum ili tavan.

„Paukovi vole pretrpana područja jer pružaju mnogo mesta za skrivanje i mesta za tkanje svoje mreže“, objašnjava Skiner. Ovo uključuje gomilu veša, bilo da je prljav ili čist.

„Da biste smanjili aktivnost pauka u svom domu, uverite se da su svi podovi, ormari i podrumi očišćeni od haotičnog nereda“, dodaje Skiner, a prenosi N1.info.hr.

Kontaminirani predmeti

Ne moraju svi uljezi da provale u vaš dom. U nekim slučajevima, insekti se mogu sakriti u svakodnevnim predmetima i slučajno se uneti. „Pauci se takođe nesvesno unose u unutrašnjost kuće gutanjem kontaminiranih predmeta“, objašnjava Remzi. „Ovo uključuje stvari kao što su biljke, ogrevno drvo, odeća i drugi predmeti koji se čuvaju na tavanima, podrumima ili drugim skladišnim prostorima.“

Ako ste zabrinuti, Remzi kaže da je najbolje da svoju sezonsku odeću odložite u zapečaćene plastične kontejnere ili svemirske kese i provetrite je negde napolju kako biste bili sigurni da paukove grinje ne uđu unutra.

Ako naiđete na problem sa paukom u svom domu, najbolje je da „kontaktirate stručnjaka za kontrolu štetočina koji može da proceni situaciju i preporuči prilagođeni plan lečenja“, savetuje Remzi. „Ako dozvolite da pauci budu nepoželjni, oni mogu položiti jaja u vašem domu što će na kraju povećati vašu zarazu paucima.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar