U trendu

Insekti beže od ove biljke čim je namirišu, a spas je i za moljce: Stavite u sobu i rešite se problema

Stiglo je proleće. Priroda se budi, a sa njom i sav živi svet, uključujući i obilje insekata. Većina opravdano zauzima svoje mesto u ekosistemu, ali ma koliko cenili njihov koristan učinak u prirodi, ne želimo ih u kući.

Međutim, većina insekata – kao što su komarci, mravi, buba ruse, smrdibube – ipak nekako pronalaze put do naših domova.

Zašto se u proleće dešava invazija insekata?

Možda ste se nekad zapitali zašto insekti traže put do unutrašnjosti naših kuća u proleće? Za jesen je razumljivo – traže mesto gde će prezimiti, ali zašto u proleće nisu koncentrisani na prirodu? Mart je vreme kada se insekti bude, a odlično znamo da su temperature prvih prolećnih meseci podložne drastičnim varijacijama. Pored potencijalne hladnoće, od koje žele da se zaštite, većina buba se hrani biljnim plodovima, kojih u prirodi nema pre maja ili juna. Zato ih u vašem domu ima i više nego što treba.

Postoje razna rešenja koja možete iskoristiti u borbi protiv ovih napasti, a jedno od njih jeste lavanda.

Lavanda je dobro poznata biljka u narodnoj medicini, a njeno eterično ulje jakog mirisa možete da upotrebite za razne svrhe u domu, evo i koje:

1. Lavanda tera insekte i moljce

Vrećica osušene lavande je neophodna u vašem garderoberu ako hoćete da moljci ostanu gladni, a kaputi čitavi. Osim toga, miris i svežina odeće je zagarantovana jer, pored lavande, nemoguće je osetiti nešto drugo.

2. Lavanda u službi lepote

Mnogi kozmetički preparati u sebi sadrže lavandu. Naime, mnoga istraživanja su pokazala da lavanda usporava starenje i regeneriše kožu, pa ne čudi što se nalazi u raznim kupkama i losionima.

Da biste iskoristili dobrobiti ove moćne biljke, predlažemo da nekoliko kapi ulja sipate u proizvod kojim se kupate. Takođe, možete da dodate i u šampon za kosu.

3. Sredstvo za osvežavanje prostorija

Sredstva za pranje podova, ali i drugih površina u kući, često znaju da budu oporog mirisa i agresivna, zato je za osvežavanje prostorije i podova najbolje staviti nekoliko kapi ulja lavande u vodu i tom tečnošću prebrisati površine.

4. Lavanda je antiseptik

Lavanda je odličan antiseptik, a njena prednost u odnosu na druge leži u tome što, kada nanesete kapi ovog eteričnog ulja na mesto gde je koža upaljena, ono vas neće peći.

5. Inhalacija lavandom

Inhalacija lavandom je idealna za one koji kubure sa respiratornim problemima. Potrebno je samo da sipate nekoliko kapi lavande u vrelu vodu, stavite glavu iznad šerpe, prekrijete se peškirom i duboko udišete i izdišete. Međutim, ako ne možete da izdržite vrelinu, možete da stavite nekoliko kapi ulja na pamučnu krpu i udišete nekoliko minuta, prenosi Novi.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar