„Isprobala sam ovaj trik za rashlađivanje kuće tokom vrelih noći – stvarno deluje“

Ovo je sjajan i  jednostavan način da održite kuću dovoljno hladnom za spavanje noću…

Česti toplotni udari često pretvaraju lepe letnje dane u sparne noći, izazivajući nemiran san u zagušljivim spavaćim sobama.

– Kao žena, možda sam podložnija osećaju preterane vrućine u vrelim letnjim noćima, ali sam uverena da nisam jedina koja se bori sa spavanjem u zagušljivim večerima, piše Lora Mekena, novinarka britanskog lista Express.

– U očajničkoj želji za malo hladnoće u sitne sate, odlučila sam da otvorim prozore i slučajno sam otkrila jednostavno, ali efikasno rešenje, objašnjava ona.

– Činilo mi se kontraproduktivnim držati prozore otvorene kada je vrelo napolju, svesna sam da bi puštanje toplog vazduha samo povećalo temperaturu unutra, tako da uvek držim prozore zatvorene sa navučenim zavesama kada temperatura poraste. Međutim, jedna nemirna noć me je naterala da odlutam u kuhinju da proverim kakvo je stanje u sobama moje dece. Zavirila sam u svaku spavaću sobu nadajući se da ću pronaći hladniju od moje, ali bezuspešno. Tako da sam bez razmišljanja otvorila prednje i zadnje prozore spavaće sobe, nehotice stvorivši osvežavajući hodnik hladnog vazduha koji je skoro trenutno snizio temperaturu u celoj kući.

– To je bilo tako jednostavno rešenje, ali mi nije palo na pamet. Otvarajući prozore na suprotnim stranama kuće, dozvolila sam protok vazduha, koji je oslobodio sav zarobljeni topli vazduh i omogućio ulazak hladnijeg noćnog vazduha. Očigledno je vazduh u pokretu hladniji od ustajalog vazduha, tako da sam uspeo da napravim malo povetarca i omogućim bolju cirkulaciju vazduha unutar kuće. Tada sam odlučila da napravim korak dalje sa svojim improvizovanim rešenjem za klimatizaciju tako što sam okačila vlažnu posteljinu ispred otvorenog prozora kako bih povetarac učinio još hladnijim. Kakvo čudo“, napisala je Lora, a prenosi Jutarnji.hr.

Za druge znojne spavače ili sve one koji više vole da se ohlade ispod čaršava, evo nekoliko dodatnih načina da se opustite u vrućoj noći:

Zatvorite roletne i zavese

Roletne i zavese držite zatvorene tokom najtoplijih delova dana kako biste zaštitili prostor od sunca i sprečili porast temperature u zatvorenom prostoru.

Ohladite sobu vodom

Ako imate ventilator, stavite posudu sa ledenom vodom ispred njega kako biste duvali hladniji vazduh.

Smanjite toplotu iz uređaja

Izbegavajte korišćenje rerni, šporeta i drugih uređaja koji stvaraju toplotu tokom dana. Odlučite se za obroke u mikrotalasnoj pećnici, salate ili koristite roštilj na otvorenom.

Izaberite posteljinu koja hladi

Koristite lagane, prozračne pamučne posteljine. Razmislite o tome da stavite jastučnice ili posteljinu u zamrzivač na nekoliko minuta pre spavanja.

Hladan tuš pre spavanja

Hladan tuš pre spavanja može pomoći da snizite telesnu temperaturu i da lakše zaspite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.