U trendu

Isprobani trikovi: Stavila je kap meda na papir i saznala da li je pravi!

Ako nemate proverenog dobavljača meda, vi ste onda u problem, jer danas teško možete razaznati koji je pravi ili lažni med. Morate da naučite kako da prepoznate koji med je lažan, a koji nije.

Postoje dve vrste lažnog meda. Prvi je mešavina pravog meda sa sirupima od šećera, cvekle ili pirinča. Druga vrsta s medom nema baš nikakve veze, jer radi se o smesi dobijenoj od vode, šećera i bezbojnog kristalnog praha koji se dobija iz stena i boje. Takav med se često nalazi na evropskom tržištu.

Kako da prepoznate pravi med?

Pravi, prirodni med nije lepljiv. Znači, kao ga razmažete prstima, ne sme da se lepi jer to pokazuje da u sebi ima šećera ili veštačkih zaslađivača. Možete da ga testirate i sa vodom – stavite kašiku meda u vodu. Ukoliko se spusti na dno i tamo ostane, tada je s njim sve u redu. Lažni med će početi da se odmah otapa, odnosno mešaće se s vodom.

Možda najpraktičniji način jeste da stavite malo meda na papir – ako je pravi, neće probiti papir, jer med ne sadrži vodu. To možete iskoristiti i na pijaci, dok kupujete, a želite brzinski da proverite med.

Pravi med se nakon nekog vremena kristalizuje, lažni ne. Namočite malo vate u med i zapalite – goreće ako je med pravi.

Stavite kap meda na prst. Pravi, čisti med ostaće na jednom mestu dok će lažni brzo početi da curi po prstu.

Zagrejte malo meda u mikrotalasnoj rerni, na visokoj temperaturi – prirodni med će se karamelizovati, a lažni će biti pun mehurića. Stavite malo meda u blizinu mrava, ako ga zaobiđu, tada u rukama držite pravi med.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar