U trendu

Izbegavajte ih u širokom luku: Ovakve saksije nanose više štete nego koristi!

Svi obožavamo lepe i ukrasne sasksije u kojima naše biljke izgledaju vrlo „stilizovano“ u našem domu.

Međutim, ako neko nije oduševljen ukrasnim saksijama onda su to naše biljke. Koliko god čudno zvučalo, ukrasna saksija je drugi vodeći uzrok zašto naše biljke venu, nakon prekomernog zalivanja.

Kombinacija plastične saksije u ukrasnoj saksiji je recept za neuspeh iz jednostavnog razloga što je vlaga zarobljena u podlozi jer višak vode nema načina da nestane. Zamislite da stalno nosite polumokre cipele…

Rešenje je jednostavno i leži u pravilnom izboru saksije.

Prvi izbor, saksija većeg prečnika od plastične najmanje 5 cm. Na taj način biljka je dobro provetrena i možete je lako kontrolisati nakon zalivanja. Ako vidite vlagu, samo obrišite upijajućim papirnim ubrusima. Postepeno, sa iskustvom, videćete da li se vlaga akumulira u zavisnosti od sezone. Posebno zimi i posle svakog zalivanja, najbolje je da vaša biljka ostane van bilo koje saksije najmanje 24 sata.

Druga opcija, keramička saksija ili saksija od propusnog materijala. Ovde su stvari veoma lake. Keramičke posude omogućavaju najbolju ventilaciju u bilo kojoj sezoni. U ovom slučaju ne morate ništa da kontrolišete, jer višak vlage nestaje i isparava u vazduh što većina biljaka “ceni”. Izuzetak od pravila su emajlirane saksije. Upotreba emajla nažalost začepljuje prolazak vazduha, pa zato budite pažljivi!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.