U trendu

Izbegavajte pranje veša na 40°C, samo trošite više struje: Ovo je mnogo bolji program

Svaka mašina za pranje veša nudi program pranja na 40°C, a mnoge ga najčešće koriste. Na prvi pogled deluje kao idealno rešenje za pranje određenih materijala, ali u suštini ovaj program samo troši više struje. Istu garderobu možete dobro oprati na nižoj temperaturi.

Pranje na 40 °C ima mnogo nedostataka

Među najvećima je činjenica da vam veš jednostavno može da se zgužva, a onda tu ništa ne možete da uradite i na kraju dobijete uništenu odeću, čak i veoma skupu.

Ova metoda pranja takođe uzrokuje da se vaša odeća brzo pere i ispere boje.

Ako je, na primer, osetljiva tkanina, može se brzo oštetiti. I ne zaboravimo još jednu stvar koja je danas veoma važna, a to je jednostavno prevelika potrošnja energije, prenosi Nova.rs.

Čak i okretanjem prekidača deset stepeni niže, odnosno na 30°C, mogu se postići dobre performanse.

Perite na 30°C

Iznenadićete se koliko su današnje mašine za pranje veša sposobne, posebno kada dodate kvalitetan prašak za pranje veša. One na tržištu dostupne su za čitavu plejadu različite odeće, bilo da je to bela ili šarena odeća, vunena odeća ili funkcionalni predmeti.

Postoji nekoliko važnih stvari koje treba imati na umu kada koristite ovaj metod pranja.

Pre svega, ako imate vidljivu i značajnu mrlju na odeći, dobro je da je prvo tretirate posebnim sredstvom jer se posle bolje ispire.

Pri pranju na 30 °C može se preporučiti duže vreme pranja, što dovodi do pouzdanog uklanjanja mrlja.

Veliki razlozi za promenu

Čak i na 20°C može se prati bez problema. Za ovo postoje posebni programi, a moderne mašine za pranje veša su veoma efikasne, tako da možete dobro da perete čak i u ovom programu.

Vaš veš će tada trajati duže, a boje će ostati zaštićene.

Dakle, da sumiramo. Ionako nema mnogo razloga zašto bi trebalo da perete na 40°C. Danas ćete samo oštetiti skupu odeću koju ćete morati češće da menjate, a trošićete i bespotrebnu količinu energije.

A to je kombinacija koju niko ne želi, zar ne? Pa zašto ne ostavite svoje predrasude po strani i pokušate da perete na 20 do 30°C?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.