U trendu

Izbegnite troškove: Ove biljke nije pametno saditi blizu kuće, mogu da naprave veliku štetu

Kada kući donesete novu sadnicu, verovatno prvo razmišljate gde će najbolje izgledati, ali važno je razmisliti i o njenoj poziciji kako vam ne bi uzrokovala štetu kada naraste.

Neki će grmovi narasti dovoljno visoko da smetaju klima uređajima, prozorima, olucima, pa čak i električnim vodovima. Neka stabla imaju sistem korenja koje raste toliko ekstenzivno da može ugroziti temelje i napraviti pukotine u kanalizacijskim cevima.

Neke se biljke jednostavno tako brzo šire da bi bilo teško pratiti njihovo obrezivanje pre nego prekriju pola vaše kuće i stvore pogodno tlo za plesan, prenosi Housedigest.

Ako želite da izbegnete nered, ali i trošak strukturalnih i drugih vrsta oštećenja, pripazite šta sadite pored svog doma, a još važnije gde to sadite. Evo šta treba izbegavati.

Bambus

Prema nekim definicijama, bambus se smatra štetnim invazivnim korovom. Iako izgleda lepo, brzina kojom se bambus rasprostranjuje može biti opasna. Jedno istraživanje je pokazalo da bambus može narasti do 4 centimetara u za samo sat vremena. Mnogi vlasnici kuća su imali probleme nakon što su posadili bambus u blizini jer je njihovo korenje uzrokovalo oštećenja na temeljima, podovima i cevima od vode.

Cvetne gredice

Primamljivo je svuda po dvorištu posaditi gredice cveća, a s obzirom na to da je većina cveća privremena i ima plitko korenje, može se činiti kao odličan izbor uz rub kuće. Nažalost, ako su vam gredice cveća preblizu kući to može stvoriti probleme za vaše temelje zbog prekomerne vlage od učestalog zalivanja. Betonski temelji dizajnirani su za podnošenje sezonskih kiša, ali ako voda neprestano prodire i zatim se smrzava, širenje vode uzrokovaće male pukotine koje s vremenom rastu. Lokve vode takođe mogu dovesti do erozije okolnog tla i na kraju oštetiti temelje. U svakom slučaju pripazite da su vam gredice s cvećem udaljene od same kuće.

Bršljan

Iako bi neki vrtlari koji brinu o klimi mogli preporučiti uzgoj bršljana (Hedera helix) na bočnim stranama zgrade kako bi se smanjila apsorpcija toplote, ovo je biljka koja ima potencijal da raste izvan kontrole – do tačke da preuzme celu strukturu. Posebno su opasne kuće kojima je cigla zadnji sloj. Pojedinačni izdanci bršljana su toliko snažni da mogu izvući malter između cigli. Bršljan takođe oslobađa dovoljno vlage da uzrokuju ispadanje cigli iz strukture. Poznato je da bršljan raste u strehe i krovove, što uzrokuje curenje i stvara dovoljno prostora za dolazak divljih životinja, koje su sklone da naprave sebi utočište na tavanu.

Preslica (poljski rastavić)

Obična preslica je korov koji se u nekim područjima smatra invazivnim. Slično bambusu, ova biljka izbija iz puzavog korenja. Teško je se rešiti nakon što se smestila u dvorištu jer korenje koje se brzo širi raste prema dole do 30 centimetara. To znači da se mogu raširiti ispod temelja kuće, uzrokujući da s vremenom postane nestabilna. Preslica ne cveta, ali neki ljudi vole da je uzgajaju kako bi mogli da je koriste kao biljni lek za lečenje opekotina, osteoporoze, bubrežnih kamena i još mnogo toga. Čak i kad je u saksiji, i dalje se može proširiti na vaše dvorište jer se razmnožava putem spora. Ako vam u blizini kuće raste preslica, vreme je da izvadite ​​sredstva protiv korova i da iskopate to korenje, prenosi Poslovni.hr.

Hrast

Hrastovi su visoki, a njihove grane rastu gusto i veoma jake. A u najgorim okolnostima, potencijalno mogu uzrokovati veliku štetu vašoj kući. Odrasla stabla hrasta mogu biti teška i do nekoliko tona, a veće sorte mogu narasti i do 30 metara. Pre nego što posadite hrast, zamislite koliko bi mogao da naraste i iskopajte rupu dovoljno daleko od bilo kakvih građevina i cevi kako se ne bi oštetili u slučaju pada stabla.

Vrba

Stabla žalosne vrbe takođe ulaze u kategoriju prekomernog korenja. Zamislite širinu krošnje zrelog stabla i zatim je utrostručite. Korenski sistem zdrave žalosne vrbe može se protezati do ogromnih dubina ispod zemlje. Ne samo da ovo korenje ima potencijal da ošteti temelje vaše kuće i površinu terase, već iskače po celom dvorištu, što čini košnju trave pravim izazovom. Sadnja jednog od ovih stabala podalje od kuće takođe možda nije najbolje rešenje, jer ćete takođe morati uzeti u obzir sve podzemne komunalne vodove poput struje, kanalizacije, gasa i vode.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.