U trendu

Jaja nikako ne smete držati u vratima frižidera: Ovo je najbolje mesto za njih

Iako većina frižidera poseduje u vratima deo namenjen za čuvanje jaja, stručnjaci otkrivaju da tu ne bi trebalo da ih odlažemo

Čuvanje jaja u frižideru će im pomoći da duže ostanu sveža. Trebalo bi da ih držite na polici, a ne na vratima frižidera. Stručnjak Džena Keli je objasnila i zašto:

„Preporučljivo je da ih čuvate u frižideru što je pre moguće – izbegavajući bilo kakve promene temperature jer to može da izazove kondenzaciju, što zauzvrat može da izazove probleme sa bakterijama“.

Britanska slavna kuvarica Meri Beri napisala je u svojoj knjizi o kuvanju da je najbolje da se jaja drže u kartonu u frižideru, dalje od jake hrane da ne upijaju ukuse i mirise kroz ljusku.

„Ako ih stavite špičastim krajem nadole, žumance će ostati u sredini belanca. Uvek ih koristite do isteka roka trajanja“, dodala je Beri.

U međuvremenu, stručnjak za bezbednost hrane Silvija Anderson je rekla: „Jaja treba da se drže u frižideru, idealno između 0 i 5 stepeni. Frižider pomaže u usporavanju rasta bakterija i sprečava da se jaja brzo pokvare. Uverite se da temperatura u vašem frižideru ostane konstantna. Fluktuacije može da izazove kondenzaciju na ljusci jajeta, što može da podstakne rast bakterija. Izbegavajte da stavljate jaja blizu zadnjeg dela frižidera gde temperature mogu biti niže. Držite jaja u glavnom delu frižidera, a ne na vratima“.

Takođe je primetila da su vrata zapravo najtopliji deo frižidera jer temperatura raste i pada kada se otvore i zatvore. Zbog toga neki stručnjaci takođe kažu da treba izbegavati stavljanje mleka u predelu vrata. Mnoge druge namirnice je takođe najbolje čuvati u frižideru radi optimalne svežine, uključujući banane i krompir, prenosi Danas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar