U trendu

Jaja su riznica zdravlja, ali uz samo 1 način pripreme ćete izvući sve hranljive materije i izbeći holesterol

Jaja nam omogućavaju da se zasitimo bez previše ulaganja, a ovo malo čudo sadrži obilje hranljivih materija kao što su proteini, vitamini, minerali, dobre masti itd.

Ipak, na „nutritivni profil“ jajeta utiče način na koji se ono priprema.

Kuvanje

Ukoliko kuvate kokošije jaje, ono je daleko „bezbednije“, a njegovi nutrijenti se lakše vare. Jedan od primera za to je protein — naučno je utvrđeno da ljudsko telo iskoristi čak 91 procenat proteina iz kuvanog jajeta, dok iz sirovog upotrebi svega 51 odsto! Jaja su i odličan izvor mikrnutrijenta biotina (vitamina B7), koji se u sirovim jajima vezuje za protein iz belanca avidin, pa ga je nemoguće svariti! S druge strane, u kuvanom jajetu se menja struktura avidina, pa se biotin i on ne vezuju tao efikasno i ljudsko telo lako apsorbuje ovaj korisni sastojak.

Međutim, dok su neke hranljive materije lakše svarljive, druge se prilikom kuvanja oštećuju. Tako se količina vitamina A kuvanjem jajeta smanjuje za 17-20 odsto, a opada i količina antioksidanasa. Ipak, ta količina toliko je visoka da se metodu kuvanja ovo može „oprostiti“.

Prženje

Žumance kokošijeg jajeta poznato je po visokoj koncentraciji holesterola — jedno veliko jaje sadrži oko 212 mg holesterola, što je čak 71 odsto od preporučenog dnevnog unosa. Kada se, međutim, termički obrađuje na vrlo visokoj temperaturi, holesterol iz žumanceta oksidira i stvara jedinjenja poznata kao oksisteroli. Povišeni oksidirali holesterol i oksisteroli u krvi nisu dobra vest: oni povećavaju rizik za nastanak srčanih oboljenja. Ipak, konzumiranje jaja nije definitivno i naučnim putem dovedeno u vezu s povišenim rizikom za srčane probleme kod zdravih osoba.

Šta je zdravije?

I jedna i druga varijanta imaju svoje prednosti i mane, ali postoji još jedan važan faktor, a to je sa čime se jaje priprema. U slučaju kuvanih jaja, ono se obično termički obradi u vodi, dok pri prženju koristimo ulje, puter ili mast, pa obrok s jajetom postaje značajno kaloričniji. Koji god metod da odaberete, možete biti sigurni da ste uneli kvalitetnu namirnicu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar