U trendu

Jasni znakovi da u mašinu za veš stavljate previše deterdženta, uradite ovo i uvek ćete znati koliko stvarno treba (video)

Verovatno ste posle pranja i sušenja očekivalli nežan i mekan veš, a doživjeli da dohvatite hrpu grube tkanine koja je vrlo kruta i neudobna za nošenje. Ako je tako, velike su šanse da koristite preveliku količinu deterdženta za veš.

On će očistiti prljavštinu i mrlje, ali na kraju stvoriti novi problem – ostaci deterdženta koji se nisu dobro isprali dovešće do toga da odeća bude gruba na dodir i grebe prilikom nošenja.

Osim toga, previše deterdženta dovešće do stvaranja prebogate pene u vašoj mašini, usled čega će se komadi odeće ‘zalepiti’ jedni za druge, pa se tako neće ni oprati dobro.

Koliko deterdženta zapravo treba koristiti? 
Dovoljne su dve kašike za profesionalnu mašinu koja može primiti oko 12 kilograma odeće, odnosno jedna kašika deterdženta za prosečnu mašinu koja prima oko 8 kilograma – piše Wirecutter.

Ako perete na ruke, potrebno ga je još i manje. Istina, količina deterdženta koja je potrebna može se razlikovati od marke do marke, a čak i kada na deklaraciji na stražnjoj strani pakovanja piše da ga treba staviti više, imajte na umu da to uputstvo pišu proizvođači, kojima je cilj da ga potrošite i kupujete više, upozorava Wirecutter.

Stvari mogu biti i gore ako upotrebljavate deterdžent visoke delotvornosti (HE), koji predstavlja visoko koncentriaanu formulu s malo pene i može se koristiti u tradicionalnim i HE mašinama. Ti deterdženti su najčešće dvostruka koncentracija ‘običnih’, pa ih treba i duplo manje, pogotovo kad uzmete u obzir da nove mašine  koriste i manje vode za pranje veša od tradicionalnih. Tako se uobičajene količine deterdženta zapravo ne mogu ni rastopiti.

Kako skinuti s odeće nakupine previše deterdženta? 
Da biste odeći vratili puni sjaj, morate ukloniti višak deterdženta koji se upio u vlakna. Whirlpool savetuje namakanje rublja u mešavini sirćeta i vode. U dubokom sudoperu ili kadi pomešajte 1 šoljicu sirćeta u 1 litri vode i  natopite odeću. Istrljajte vidljive nanose deterdženta, kvasite oko sat vremena, pa stavite u mašinu na ciklus ispiranja odeće.

Još jedna metoda proslavila se nedavno na Tik-Toku: Pripremite specifičnu kombinaciju sastojaka – flašu vruće vode, ½ šoljice boraksa, ½ šoljice sode bikarbone i malu količinu deterdženta. Dodajte odeću u kadu, natopite je dobro, pa ostavite četiri sata. Posle toga iscedite i stavite odeću na uobičajeni ciklus pranja. Možda je neće učiniti naročito mekanim, ali će sigurno sprečiti nakupljanje viška deterdženta ili omekšivača u vlaknima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.